Förläggning

En fältstation med stil

Askölaboratoriet var ursprungligen ett gammalt skärgårdshemman, som övertogs av Stockholms universitet år 1961. Sedan dess har det byggts ut i ett flertal omgångar, men känslan av skärgårdsboende finns fortfarande kvar.

De gamla byggnadernas utseende och namn har bevarats, även om funktionerna har ändrats. Numera bor man utmärkt trevligt i både Tvättstugan och Stallet. Den gamla huvudbyggnaden har dock döpts om till Mässen, och där finns ett välutrustat kök, en rymlig matsal och ett mysigt vardagsrum med soffor, TV och musikanläggning.

Orörda vatten med samtliga ekosystem-typer inom rimlig närhet, fina bad, vacker natur och den obligatoriska bastun gör en vistelse vid Askölaboratoriet till en komplett fältstationsupplevelse. 

Middag i solnedgång

Mathållning

I huvudsak gäller självhushåll på fältstationen och för det ändamålet finns ett väl utrustat mässkök. Några av de små stugorna har egna kokmöjligheter.

Bastubad i lugn Askövik

Fritid

På vackra Askö finns det gott om saker att göra på fritiden. Antingen vid stationen eller genom att njuta av naturen.

Det finns många olika typer av boende vid Askö

Övernattning

På Askölaboratoriet finns förläggningsutrymmen med enkel standard för maximalt 40 personer, fördelat på några mindre stugor samt enkel- och flerbäddsrum på övervåningarna på laboratoriet.

Kontakta Askö

Tel: 08-5537 85 80
E-post: asko.ostersjocentrum@su.se

Postadress:
Askölaboratoriet
619 92 Trosa

Mysigt boende på gammalt skärgårdshemman

År 1960 lämnade arrendatorn Strömberg sitt hemman på norra Askö för gott. Det övertogs av professor Silén på Stockholms universitet.

Ett arrende på 500 kronor per år till Kungliga Domänverket gav tillgång till denna sista jordbruksfastighet på Askö, med tillhörande bra hamn och ostörda vatten.