Askölaboratoriet

Flaggskepp för Östersjöforskningen

Från Stockholms universitets marina fältstation Askölaboratoriet härstammar mycket av den kunskap vi idag har om Östersjön. Här har forskare från Sverige och hela världen gjort vetenskapliga studier i olika samarbeten, och här lades grunden för stora delar av dagens svenska marina miljöövervakning. Oräkneliga är de studenter som här fått lära sig grunderna i fältundersökningar och hur Östersjöns ekosystem fungerar. 

 

Corona0318

Askölaboratoriet i coronatider

Vi på Askölaboratoriet följer Stockholms universitets direktiv när det gäller Coronaviruset. Välkommen om du är fullt frisk och inte har några sjukdomssymtom. Om du nyligen varit sjuk, avvakta 48h innan du kommer.

  • Eftersom ovanstående rekommendationer gäller även oss i personalen så kan bokade provtagningar komma att ställas in med kort varsel. 
  • Inför bokade expeditioner med R/V Electra stäm av läget innan med: Thomas Strömsnäs. Har du frågor kontakta: Eva Lindell på 08 553 785 61.
  • Tel Askö: 08-5537 85 80. E-post: asko.ostersjocentrum@su.se. 
Jonas Hentati-Sundberg

Länken mellan Östersjöns havsbotten och himlens svalor

På Stora Karlsös mäktiga klippväggar häckar 20 000 par sillgrisslor. Nu har ett gäng nyfikna unga forskare från tre olika lärosäten visat hur sillgrisslornas fiske göder mängder av fjädermygglarver, som i sin tur föder en stor koloni av svalor – näring från havsbotten till himlen.

Kontakta Askö

Tel: 08-5537 85 80
E-post: asko.ostersjocentrum@su.se

Postadress:
Askölaboratoriet
619 92 Trosa

Östersjöcentrum i sociala medierÖstersjöcentrum på Facebook Universitetet på Instagram Östersjöcentrum på Linkedin Östersjöcentrum på Twitter Östersjöcentrum på YouTube