Mikroplast

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitets Östersjöcentrum
  4. Baltic Eye
  5. Forskning
  6. Mikroplast
  7. Regeringen tillsätter utredning om mikroplastförbud

Regeringen tillsätter utredning om mikroplastförbud

Vänligen fyll i formuläret nedan

Kontakta redaktör

Captcha

För att vara säker på att denna funktion inte missbrukas ber vi att du identifierar dig genom att använda captcha-funktionen nedan.

Tillbaka till artikeln

Förklarar vetenskap om havet ...

Baltic Eye webbpuff

... och sätter forskningens rön i sitt sammanhang

Balticeye.org förklaras vetenskapen och sätts i ett samhälleligt sammanhang, ofta som expertkommentarer till aktuella händelser inom havsmiljöpolitiken. Syftet är att ge samhällets olika aktörer, beslutsfattare och media en utökad kunskap om samhällsfrågor som berör Östersjön.

FAKTA: Mikroplast i haven

Mikroplast är små polymerpartiklar och fragment, mindre än 5 millimeter i diameter, och förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. Mikroplast utgör den största andelen av allt plastskräp i världshaven.

Huvudproblemet är att plast bryts ned väldigt långsamt i naturen, samtidigt som tillförseln har ökat kraftigt under senare decennier.

Vetenskapliga studier visar att mikroplast kan orsaka stor skada på den marina miljön och dess organismer.

Mikroplast i kroppsvårdsprodukter tillsätts bland annat uppnå en skrubbande effekt. De förekommer vanligen i storlekar från en millimeter i diameter ned till några nanometer (en nanometer = en miljondels millimeter).

Mikroplastskräpet i den marina miljön kommer även från en mängd andra utsläppskällor, exempelvis från textilier, slitage av bildäck och båtskrov.