Under strömmingsfestivalen hälsas besökarna välkomna ombord på Askölaboratoriets forskningsfartyg Limanda. Foto: Eva Lindell

 

Den 30 maj är det återigen dags för strömmingsfestival i Trosa. En av deltagarna är Askölaboratoriet som kommer till festivalen i Trosa hamn med fartyget R/V Limanda. Fartyget kommer att ligga vid kaj längst in i hamnbassängen och välkomna besökare ombord mellan klockan 10 och 14.

 – Strömmingfestivalen är ju en riktig folkfest och vi vill ta chansen att visa upp oss och Askölaboratoriets verksamhet för Trosaborna och andra besökare säger stationschef Eva Lindell.

Öppet skepp

Tidigare år har det ofta anordnats öppet hus på Askölaboratoriet, men i fjol valde man att i stället ordna ”öppet skepp” under strömmingsfestivalen, då med Östersjöcentrums nyaste forskningsfartyg R/V Electra. Arrangemanget var uppskattat och i år är det alltså trotjänaren Limandas tur att delta i festivalen.

 – Electra är upptagen med provtagningar på annat håll, men vi har mycket spännande utrustning ombord på Limanda också, säger Eva Lindell, som kommer att bemanna fartyget tillsammans med skepparen och teknikern Mattias Murphy.

Arbetsledare Eva Lindell tar emot ombord.

Under festivalen kommer besökarna att kunna bekanta sig med såväl huggare som ekolod och kranar ombord.

 – Vi kommer också att ta upp prover som de kan titta på i mikroskop, berättar Eva Lindell.

Tidskrifter och information

På och omkring fartyget kommer det också att finnas broschyrer och annan information om och från Östersjöcentrum, så som tidskriften Havsutsikt och rapporten Svealandskusten 2019. Fälthandboken Växter och djur i Östersjön kommer att finnas till salu och besökarna kan också bekanta sig med den tillhörande appen Livet i havet på fartygets läsplattor.

 – Vi hoppas att både unga och gamla tar möjligheten att komma ombord på Limanda och se vad Askölaboratoriet har att erbjuda. Alla är hjärtligt välkomna ombord, hälsar Eva Lindell.

Läs mer om Strömmingsfestivalen 2019 och programmet på www.trosastrommingsfestival.se