Nyheter om infrastruktur

• Limanda till Trosa strömmingsfestival 2019-05-17 När strömmingen vandrar in i den sörmländska skärgården firar Trosaborna med strömmingsfestival. I år deltar Askölaboratoriets fartyg R/V Limanda i festligheterna.
  • Årsrapport från Östersjöcentrum 2019-04-26 Östersjöcentrums första årsrapport är lika mångfasetterad som centrets verksamhet. – Det är fantastiskt att se året summerat och hur mycket vi har åstadkommit, säger föreståndare Tina Elfwing.
  • Upprop för miljöövervakningen 2019-03-15 Höstens budget innebar en kraftig minskning av anslagen till den nationella miljöövervakningen. Detta kan leda till att vissa provtagningar inte genomförs och bland andra Östersjöcentrum uppmanar nu politikerna att återställa anslagen i vårbudgeten.
  • Nytänkande forskningskommunikation från Electras nattgäster 2018-09-26 I ett annorlunda populärvetenskapligt projekt får vi följa Sara och Karin på forskningsstationer runt om i Sverige. I september var det dags att besöka Östersjön, Asköboratoriet och fartyget Electra.
  • R/VElectra af Askö R/V Electra utforskar stenåldern 2018-09-11 Hur mycket har vi människor påverkat Östersjön sedan stenåldern? Det har undersökts inom det miljöhistoriska projektet SEASIDE där vårt forskningsfartyg deltagit vid viktiga provtagningar.
  • Fr.v. Sandra Karlsson (Trosa arbetarekommun), Sven-Erik Bucht (landsbygdsminister), Tina Elfwing (Östersjöcentrum), Christoph Humborg (Östersjöcentrum), Gun Rudquist (Östersjöcentrum), Magnus Jonsson (Bergs gård), Frida Jonsson (Bergs gård). Askölaboratoriet i fokus vid ministermöte 2018-04-04 Idag träffades Östersjöcentrum och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att diskutera hur vi kan förbättra tillståndet i Östersjön och vilken verksamhet som bedrivs vid den marina forskningsstationen Askölaboratoriet i Trosa skärgård.
  • R/V Electra's expeditions and sampling sites 2017 Framgångsrikt första år för R/V Electra 2017-12-19 Premiäråret 2017 blev intensivt för Stockholm universitets nya forskningsfartyg. 12 större forskningsexpeditioner har genomförts och nu summerar vi det första året till havs.
  • Boka plats för kurs på Askö 2018 2017-12-13 Nu är det dags för kursansvariga att ansöka om plats för kända och önskade kursveckor under både vår- och hösttermin på Askölaboratoriet.
  • Kungligt besök på Askölaboratoriet 2017-09-29 SEPTEMBER. Askö gästades av Kronprinsessan Viktoria och premiärbesökaren prinsessan Estelle.
  • Hur många kalorier förbrukar Östersjön? 2017-07-17 Varje år tillbringar grundkursen i marinbiologi över en månad i fält för att studera det marina livet vid Sveriges väst- och ostkust. Vid skrivandets stund har kursdeltagarna just kommit hem från tio dagar på Askö, ca 10 mil söder om Stockholm.
  • Rekordår för sillgrisslemärkning på St. Karlsö 2017-07-07 Under årets grissling fick forskarna fullt upp då politiker och media besökte häckningshyllorna samtidigt som ett rekordstort antal ungar märktes.
  • Ministerbesök på R/V Electra 2017-05-12 Miljöminister Karolina Skog och klimatminister Isabella Lövin åkte ut med Östersjöcentrums nya forskningsfartyg Electra för att diskutera havsfrågor med våra forskare.
  • Stora Karlsö, utanför Gotlands västkust Fartygsexpedition till Gotland 2017-04-24 I april 2017 for forskningsfartyget R/V Electra af Askö till Stora Karlsö utanför Gotland. Här ska forskare från Stockholms universitet och SLUAqua tillsammans undersöka en spännande koppling mellan land och hav.
  • Direktrapport från Electra 2017-04-07 Electra har besökt Alnön, Sundsvall för att hitta mineralet ikait, och det var ett väldigt spännande bottenlandskap som forskarna nu vill veta mer om.
  • Ny sensor till mätbojen 2016-02-25 Askölaboratoriets mätboj byggdes under säsongen 2016 ut med ännu en sensor. Sensorn mäter pigment och löst organiskt material. Man ser därmed vilka växtplanktongrupper som dominerar i vattenmassan och får bättre underlag för satellitbildstolkning.
  • Bojen sjösätts av Askös personal Bojen live-rapporterar om Östersjön 2014-05-22 Våren 2014 sjösattes en ny oceanografisk mätboj i Yttre Hållsfjärden, strax söder om Askö. Vid mätstationen, som kallas B1 har forskare tagit prover sedan 60-talet. Men nu har man för första gången en realtidsövervakning.

Attraktiv infrastruktur

- för framgångsrik forskning om havet

Väl fungerande infrastruktur är ett krav för att forskningen ska gå framåt och miljöövervakning ska fortgå i havsområdet. Östersjöcentrum erbjuder fältstationen Askölaboratoriet med laboratorier, fartyg och båtar, har tillgång till ett stort utsjöfartyg och äger sedan ett 2009 även en forskningshylla för sillgrisslor.

Välkommen att ansöka online: