Sjösättning av R/V Electra.
Sjösättning av R/V Electra.

Mycket av den tunga utrustningen har installerats inne i tillverkningshallen, så nu var det hög tid att få Electra i sjön, annars skulle inte den stora lyftkranen klara av att lyfta henne. Det låg fortfarande lite is i hamnområdet i slutet av januari men Electra är ju byggd för att kunna bryta is så sjösättningen avlöpte galant.

Utsikt från Electras styrhytt.
Utsikt från Electras styrhytt.

Vid projektgruppens besök två veckor senare i februari fanns det inte någon is kvar i hamnen och solen sken. Det märks att man befinner sig högt uppe när man ser ut över hamnområdet genom fönstren i styrhytten. När fartyget kommer till Askölaboratoriet kommer hon att sticka upp ovanför båthuset!

 

Bygge av tvåmanshytt.
Bygge av tvåmanshytt.

Alla utrymmen krymper och blir mindre och mindre allteftersom isolering, kabeldragning, instrumentpaneler, ventilation och vattenledningar och mycket mer installeras. Samtidigt som varje litet utrymme som kan utnyttjas tas tillvara och blir ett litet skåp eller hylla för förvaring. Bilden visar den ena tvåmanshytten för forskare, placerad i fören på fartyget, som håller på att bli klar.

 

 

 

 

 

 

Electras akterdäck.
Electras akterdäck.

Ett av de få ställen som fortfarande känns rymligt är akterdäck. Här kommer bland annat en större och en mindre kran och vinschar att finnas för provtagning. Det kommer också att finnas plats för att ställa en 10-fots container på däck.

 

 

 

A-ramen till Electras akterdäck.
A-ramen till Electras akterdäck.

 

 

Electras A-ram i aluminium som ska sitta i aktern håller på att tillverkas och är i det närmaste färdig. Här ser man hur stor den kommer att bli.

 

 

 

 

 

Skrivet och fotograferat av Lena Kautsky