Besök på varvet i Kuressaare 3-4 november 2015

Utsikt över Kuressaare och biskopsborgen
Utsikt över Kuressaare och biskopsborgen

Utsikten från hotellfönstret på morgonen var desto vackrare, med dimstråk mellan träden över vattnet och Kuressaare biskopsborg i bakgrunden.

Efter frukost bar det iväg till varvet som ligger strax utanför Kuressaare i Nasva på en liten udde. På vägen passerade vi flera vindkraftverk som delvis försörjer anläggningen.

Inspektion av utsidan

Styrhytten svetsas
Styrhytten svetsas

Här i en av de stora hallarna där bullret är öronbedövande, tur att det fanns öronproppar, pågick svetsningsarbetet av styrhytten för fullt. Inne i hytten syns massor med snygga svetsar.

 

 

 

 

En av fartygets båda propellrar
En av fartygets båda propellrar

Sen gick vi vidare till nästa hall – där står vårt nya fartyg och är överväldigande stort. Det går inte riktigt att fånga på bild. Men bara storleken på en av de två propellrarna som skall driva fram fartyget säger lite. Titta noga så syns ett stort däck i bakgrunden.

Skrovet är upphängt i en stor lyftanordning. Vid Baltic Workboats finns den största lyftanordningen i Östersjön och kan lyfta 900 000 ton. Den står på kajen utanför. Den som vårt fartygsskrov hänger i med breda band och vajrar är lite mindre.

Det tar tid att gå runt och diskutera utformning av skrovet, att anoderna ser angripna ut och vad det kan bero på.

Besök på insidan

Sen klättrade vi upp för stegen och kom till utrymmena på däck där arbetet med isoleringen påbörjats. Nästa foto visar hur det ser ut i den blivande mässen. Isoleringen har börjat sättas dit och nu ser rummet stort ut men kommer att bli mindre när väggar och inredning kommer på plats. Samma sak med labb utrymmet. Där höll de precis på att gjuta golvet.

Här är den blivande mässen
Här är den blivande mässen

 

 

En glad liten cementblandare
En glad liten cementblandare

 

 

Har sällan sett en liten handdriven cementblandare som sett så glad ut som denna. Måste vara för att det är kul att jobba med vårt fartyg!

 

 

 

 

 

 

Vi klättrade också ner i skrovet på rangliga stegar och tittade på var de olika vattentankarna är placerade, var hytterna för besättning och forskare kommer att installeras, maskinrum och mycket mer. Här nere var det ganska dammigt och trångt på många ställen.

Dokumentation av varje steg

Allt dokumenteras noggrant
Allt dokumenteras noggrant

Dokumentation kommer att vara viktig för att veta hur det ser ut innan det stängs igen och göms bakom isolering. Varvet kommer att fota alla olika utrymmen och lägga denna dokumentation i mappar att spara för framtiden. Vid varje besök kommer även egen dokumentation att samlas in över bygget.

Besöken på varvet kommer nu in i en intensivare fas och inför det fortsatta arbetet under våren när olika system kommer att testas finns ett stort kontor med pentry tillgängligt. Det är samma lokal som Kustbevakningen använde under bygget av sina stora fartyg. Kontoret är välutrustat med både nätanslutningar och skrivare för arbete med dokumentation av bygget.

 

 

 

Skrivet och fotograferat av Lena Kautsky