Allt detta och mer fanns på plats vid vårt besök på varvet den 19-21 januari 2016 vid besöket på R/V Electra i mitten av januari. Här kommer min personliga tolkning av den första julen på vårt fartyg.

Kablar överallt.
Kablar överallt.

Om jag översätter snören till kablar, så var detta ett övergripande intryck ombord. Vart jag än tittade så nog fanns det breda, smala, svarta och orange kablar hängande, liggande på däck och så att det var möjligt att snubbla på om man inte såg upp - och såklart ner där man satte fötterna. Eller genom en lucka – överallt dras det nu kablar till något viktigt! När vi kom var moonpoolen öppen så det fanns en risk att ramla rakt igenom akterdäck.

Alla var jättespända på att få se innehållet i de två stora trälådorna och att det som gömde sig i lådorna var de två gyro`s som skall göra att fartyget blir stabilt och utmärkt för provtagningar även i lite sjö. Nu skall de lyftas ner i maskinrummet och installeras. Hur bra de fungerar får vi vänta på att veta tills det blir dags för att testa dem när Electra ligger i sjön.

Aktre styplats testas.
Aktre styrplats testas.

En viktig del i besöket var att gå igenom de två styrplatserna, placering av olika reglage, skärmar och instrument så att arbetsplatserna optimeras. För detta hade varvet byggt upp båda styrplatserna och en stol för förarplatsen fanns också för att kunna ställa in olika arbetsställningar. Efter mycket diskussion och ändringar i utformningen och placering av instrument var alla nöjda.

Det närmar sig sjösättning av Electra. Planen var att hon redan skulle vara i sjön eftersom det inte går att sätta på mer tung utrustning. Kranen håller inte för mycket mer så nästa gång vi kommer ner ligger hon i vattnet.

Isbrytaren Panda.
Isbrytaren Panda.

Isbrytaren Panda har samma skrov som Electra och höll på att bryta isen i hamnen för full maskin för att ett annat fartyg skulle sjösättas.

Skrivet och fotograferat av Lena Kautsky