Varvet i Riga.
Varvet i Riga.

Det var en varm och solig dag och spänningen och nyfikenheten var stor på väg in mot tillverkningshallen. På en av fasaderna syntes havsguden Nereus i fören på ett skepp. Lämplig utsmyckning av en varvsfasad.

För att hinna ikapp efter en del förseningar jobbade dubbla arbetslag i den stora hallen.

Skrovet ligger som ett stort skelett av en val eller märklig urtidsdjur i hallen. Stora plåtar svetsas fast som fjäll på skelettet av det blivande skrovet. Nu är fartyget ogripbart STORT!

Plåtar svetsas fast på skrovskelettet.
Plåtar svetsas fast på skrovskelettet.
 
En del av kölen är lika hög som en människa.
En del av kölen är lika hög som en människa.
 

 

Febril aktivitet överallt, svetsgnistorna far runt och det luktar bränt och bullrar så mycket att det behövs öronproppar.

Bygget av ett forskningsfartyg är som ett jättestort pussel, med massor med stora och små bitar som skall fogas ihop till ett funktionellt fartyg. Inte helt olika ett av Östersjöns ekosystem. Det gäller att alla delar hamnar på rätt plats och att inte någon viktig bit blir över för att få till helheten så att fartyget kommer att fungera.

 

När vi lämnar varvet har vi med oss den första upplevelsen av hur himla stort vårt nya fartyg R/V Electra är. Det är bra för det är mycket utrustning som skall rymmas på däck. i laboratoriet och i apparatrummet.

Skrivet och fotograferat av Lena Kautsky