Fartygsblogg

Fartygsbyggarblogg

Fartygsbygget i Estland har följts noggrant av Östersjöcentrums utsedda fartygsgrupp, där ansvariga från Askölaboratoriet förstås har en viktig roll. De har regelbundet rest till varvet och inspekterat på plats för att dokumentera och snabbt ta olika viktiga beslut om utformning. Nedan finns alla inlägg om allt som hänt under den intensiva byggtiden och fram till leveransen i juni 2016.

Electra vid Askö

Första långresan och sommaren på Askö

Nu har Askölaboratoriets R/V Electra af Askö varit i svenska vatten sedan i juni. Hon har redan fått vara med om en del provkörningar, inte minst den långa resan från varvet i Estland. Se bilder och läs om vad som pågår nu.

Hytt

Nedräkningen har börjat – Electra kommer om tre veckor!

Bygget av Electra af Askö har hela tiden skett i högt tempo, men nu går det in i en sista ännu intensivare fas. Läs senaste bloggen om Stockholms universitets nya fartyg för marin forskning.

Container

Inte långt kvar tills Electra levereras

Den 14 maj var det dags för projektledningsmöte igen. Det sista inplanerade innan leverans av Electra af Askö till Sverige.

Akter med a-ram

R/V Electra inreds och utrustas

Vid fartygsgruppens senaste besök på varvet i Kuressaare visade det sig att nästan all inredning på Electra af Askö nu finns på plats. Även maskinrum och viktiga funktioner på däck, såsom A-ramen, börjar bli klara.

trånga utrymmen på R/V Electra

Tre månader tills R/V Electra af Askö är färdigbyggd?

Nu är det snart bara tre månader kvar tills Electra af Askö beräknas vara klar för leverans. Varvsbesöken ligger tätt och de sista veckorna innan leveransen, som är planerad till juni, kommer att bli en ännu intensivare period när alla system och utrusning skall testas.

Electras akterdäck

Dags för sjösättning av Electra, igen

Nu ligger R/V Electra i sjön och ett intensivt arbete pågår för att utrusta henne. Här kommer en liten uppdatering efter senaste varvsbesöket i februari.

Kablar på varvet i Kuressaare

Lite av en sen julklappsstämning på R/V Electra?

Vad hör julen till? En massa paket med spännande saker i, mycket omslagspapper och snören, kanske en möjlighet till att få byta till det du verkligen ville ha om du kan övertyga tomten och såklart mängder med vit och vacker snö och tjock is...

propeller till fartyget R/V Electra

Inspektion på varvet i Kuressaare

Resan till Kuressaare där varvet ligger var spännande med ett litet flygplan från Tallinn. Tyvärr var det sent på kvällen och mörkt så det gick inte att se hur landskapet såg ut...

R/V Electras skrov utanför varvet

R/V Electras första tur i Östersjön

Innan sjösättningen kontrollerade Transportsstyrelsen, behörigheter hos svetsare, granskade arbetet på plats och att arbetet på varvet håller god klass...

Skrovskelett

Skrovet byggs på varvet i Riga

I slutet av augusti 2015, besöker fartygsgruppen varvet i Riga för att se hur långt skrovet kommit...

Askölaboratoriets nya fartyg

Familjen Erling-Perssons Stiftelse beslutade i februari 2013 att ge Stockholms universitet ett bidrag på 30 miljoner kronor för byggandet av ett nytt modernt isgående forskningsfartyg. I juli 2014 skrevs kontrakt med Baltic Workboats i Estland. Fartyget levererades i juni 2016.

Kontakt

Humborg, Christoph
Vetenskaplig ledare vid Östersjöcentrum
08-674 76 68, christoph.humborg@su.se

Thomas Strömsnäs
Befälhavare och chef över R/V Electra
08-5537 8584, thomas.stromsnas@su.se

Murphy, Mattias
Skeppare och tekniker
08‑5537 8582, mattias.murphy@su.se

Ansök om fartygstid på Electra