Foto: Leif Ingvarsson

 

Enligt EU:s fastlagna mål för fiskeripolitiken ska allt fiske senast 2020 bedrivas miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart. För några år sedan spikades en ny långsiktig plan för torsk och för bytesfisken sill/strömming och skarpsill. Men trots det svälter Östersjötorsken och är i kris och under sommaren beslutade EU om nödstopp större delen av torskfisket i Östersjön. 

I oktober fattar EU:s fiskeministrar beslut om nästa års fiskekvoter för Östersjön. Med ett år kvar till målen om ett hållbart fiske, hur kan vi få utvecklingen att gå åt rätt håll? Vet vi tillräckligt för att ta mer radikala beslut eller är förvaltningens försiktighet trots allt befogad?

Kommissionens förslag om nästa års fiske kommer i slutet av augusti. Går de tillräckligt långt? Kommer EU:s miljömål att nås?

 

Medverkande

Till vår hjälp att svara på frågorna har vi Joakim Hjelm, avdelningschef och forskare vid
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

 

Praktisk information

Tid: 4 september kl. 8:30-9.15, frukost serveras från kl. 8.00

Plats: Klara Eat & Meet, Hotell Scandic Klara, Slöjdgatan 7, Stockholm
 

Anmälan: Föranmälan krävs. Anmäl dig genom att klicka här.

 

Mer läsning

Läs vår rapport Historien om Östersjötorsken här

 

Om Baltic Breakfast

Baltic Breakfast är en serie av korta frukostseminarier ordnade av Stockholms universitets Östersjöcentrum. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen – särskilt till de som redan är engagerade i Östersjöfrågor. Ibland är seminarierna mer grundläggande och ibland går de mer på djupet, men innehåller alltid både problembeskrivning och lösningar. Seminarierna inleds med korta presentationer och ger sedan utrymme för frågor och diskussion.