Inlagd sill, rökt lax, skinka, julkorv och i vissa delar av landet ål, hör julbordet till. Finns det något samband mellan vad vi dukar upp på julbordet och Östersjön? Under Baltic Breakfast 19 december diskuterades tre viktiga Östersjörelaterade frågor med koppling till julmaten:

 • Fiske och fiskodling
  Sill och lax är andra självklara delar av julbordet. Laxen som serveras är nästan uteslutande odlad i Norge och ändå påverkar det Östersjön. Hur hänger detta ihop? Och sillen, varifrån kommer den?
 • Ål
  På vissa julbord förekommer fortfarande ål – en hotad art. Vad säger forskningen om läget för ålen?
 • Köttkonsumtion
  Dagens julbord dignar ofta av kött. Vad vi väljer för animalier påverkar en rad miljöfrågor. Vad säger forskningen om hur våra val påverkar övergödningen av Östersjön?

Medverkande:

 • Patrik Henriksson, forskare, Beijerinstitutet, WorldFish och Stockholms universitets Resilienscentrum 
 • Henrik Svedäng, forskare, Stockholms universitets Östersjöcentrum
 • Annika Svanbäck, forskare, Stockholms universitets Östersjöcentrum

 

webbmagasinet Baltic Eye kan du se bilder från frukostseminariet och ladda ner forskarnas presentationer.

 

Om Baltic Breakfast

Baltic Breakfast är en serie av korta frukostseminarier ordnade av Stockholms universitets Östersjöcentrum. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen – särskilt till de som redan är engagerade i Östersjöfrågor. Ibland är seminarierna mer grundläggande och ibland går de mer på djupet, men innehåller alltid både problembeskrivning och lösningar. Seminarierna inleds med korta presentationer och ger sedan utrymme för frågor och diskussion.