I appen presenteras hundratals Östersjöarter med utbredningskarta och bilder. Du kan också se i vilken miljö arten trivs. Sedan kan du läsa vidare om just den miljön, till exempel tångbevuxna klippstränder, syrefria djupa mjukbottnar eller det öppna fria vattnet. I appen finns även faktasidor om Östersjön och möjligheten att favoritmarkera arter som du sett eller vill leta extra mycket efter i sommar.


Nu är det enkelt att ta reda på vilka vackra snäckor, alger eller småfiskar du ser från strandkanten. Foto: Robert Kautsky/Azote.
 

- För oss är detta höjdpunkten i ett långt men jätteroligt arbete! Först och främst har vi omvandlat vår omtyckta tryckta fälthandbok, Växter och djur i Östersjön, till en webbsida. Och nu har vi alltså även anpassat denna webbsida så att den fungerar offline i folks egna smarta telefoner, säger Ulrika Brenner vid Östersjöcentrum, projektledare för Livet i havet.

Ålnate är vanlig på grund mjukbotten i Östersjön. Läs mer på Livet i havet! Foto: Joakim Hansen.

Enkelt att hitta kunskap om havet

I och med att appen fungerar i mobiler även utan internetanslutning, kan den användas på sjön där det ofta saknas mottagning. Dessutom öppnar appen för stora utvecklingsmöjligheter och en helt annan interaktivitet än webbversionen, vilket gör den användbar i nya sammanhang. Den kommer att finnas med på Skansens Östersjöutställning, och vi kommer även att erbjuda Naturum att använda sig av den.

- Vi vill att folk ska lära sig mer om Östersjön, och är stolta att visa upp allt det vackra och viktiga under ytan! Det är sådant som oftast inte syns i medias bevakning av Östersjöfrågorna. Vi tror att genom att göra det enkelt att hitta mer kunskap så kan fler känna ett engagemang för havet och även vilja skydda det, säger Ulrika Brenner.

Baserad på forskning och samverkan

Kantnålsfiskar är släkt med sjöhästar. Läs mer på Livet i havet! Foto: Joakim Hansen.

Redaktionen för appen och satsningen Livet i havet, är uppdelad på två lärosäten; Umeå marina forskningscentrum och Stockholms univeristets Östersjöcentrum. Informationen i appen baseras på kunskap från forskare från Stockholms universitet, Linnéuniversitetet, Umeå universitet, SLU, Naturhistoriska riksmuseet och Södertörns högskola. De har bidragit med sin tid och sitt kunnande inom såväl urval och textförfattande som faktagranskning.

Ladda ner till Android
Google Play Store

 

Ladda ner till iPhone
Apple App Store