Våra egna nyheter om havet

• Informationen från R/V Electras ekolod, och vattenprovtagningar ger syns direkt på skärmarna och kan övervakas av forskarna. Foto: Jonas Hentati Sundberg Ekolod spårar utbredning av syrefria havsområden 2020-11-24 Med akustiska metoder kan man spåra Östersjöns syrefria området. Det visar ny forskning från Västra Gotlandsbassängen. Metoden kan bli ett viktigt komplement till den miljöövervakning som finns i Östersjöregionen.
  • Skydda och restaurera – så kan vi rädda kustens ekosystem 2020-11-25 Mänskliga verksamheter har under lång tid minskat den biologiska mångfalden och försvagat ekosystemets naturliga funktioner vid kusten. I en ny policy brief beskriver vi vilka åtgärder som krävs för att ekosystemen ska kunna återhämta sig.
  • SU-forskare på unik plats i EU 2020-10-28 Professor Christina Rudén från Institutionen för miljövetenskap har blivit invald som observatör i den viktiga expertgruppen CARACAL i EU. Stockholms universitet är det enda lärosäte som deltar i denna grupp.
  • Brunalgen blåstång, Fucus vesiculosus, är en karaktärsart för Östersjön. Den dominerar grunda
hårda bottnar i nästan hela Östersjön och de flesta känner väl igen den på den breda, guldbruna
bålen och luftblåsorna som håller den upprätt i vattnet. Men det finns också en annan form av
blåstång, en frilevande form som lever helt lösliggande på botten. Den lösliggande tången har pekats
ut som en hotad form i Östersjön, men mycket är okänt om dess utbredning och ekologi. FunkVeg skriver om tång 2020-10-28 Projektet FunkVeg är en del av samarbetet Baltic Bridge. Projektet arbetar med att kartlägga och och dokumentera den frilevande blåstången som bildar viktiga livsmiljöer för många arter i Östersjöns kustnära vatten.

Universitetets nyheter om havet

• Östersjöns musslor har halverats i vikt 2020-10-27 Blåmusslorna i Östersjön blir mindre med tiden men samtidigt har de blivit fler i antal, enligt en ny studie där miljöövervakningsdata sedan 1990-talet har analyserats.
  • Kjell Grip, 79, har tagit sin doktorsexamen! 2020-10-12 Det är aldrig försent att ta doktorsexamen. Det är Kjell Grip på DEEP ett levande exempel på. Han har nämligen disputerat nu och avhandlingen visar bland annat att naturvården till havs i Sverige började långt senare än den på landsidan.
  • Birgit Wild Svensk-rysk expedition ska studera tinande permafrost 2020-09-24 Upptining av permafrost och kollapsande metanhydrater från de sibirisk-arktiska kusthaven kan trigga ökande utsläpp av klimatuppvärmande gaser. Expeditionen ISSS-2020 ska studera en av de största utmaningarna inom klimatforskningen.
  •  Delar av sillgrisslekolonin på Stora Karlsö. Foto: Aron Hejdström..
Utan fisk, inga svalor – ny studie visar de komplexa sambanden mellan hav och land 2020-09-23 Svalor äter inte fisk. Trots det har tillgången på fisk i havet en central betydelse för en av Europas största kolonier av hussvalor; den på Stora Karlsö utanför Gotland. En ny studie visar hur havsfåglarna – och deras spillning – utgör motorn i ett kretslopp mellan det marina livet under ytan och det lokala ekosystemet på land.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

Havsnyheter från Stockholms universitet

Våra nyhetsbrev innehåller både nyheter om vår egen verksamhet och om annan marin verksamhet vid Stockholms universitet.