Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

• Ny folder om marina utbildningar! 2019-10-17 Nu har Östersjöcentrum samlat ihop information om hur du kan studera till marinvetare vid Stockholms universitet i en smidig och intressant folder.
  • Foto: Witthaya Prasongsin/Mostphotos Baltic Breakfast: Farliga ämnen och cocktaileffekten 2019-10-16 Välkommen på november månads Baltic breakfast där regeringens särskilda utredare, professor Christina Rudén från Stockholms universitet ACES, presenterar sin nya utredning om cocktaileffekten av kemikalier.
  • Ny rapport: Så påverkar fritidsbåtarna miljön 2019-10-15 I Sverige finns idag över 700 000 fritidsbåtar och 120 000 bryggor. Sammantaget har dessa en betydande påverkan på miljön och grunda skyddade områden är extra känsliga. En ny rapport från Havsmiljöinstitutet har sammanställt båtarnas miljöpåverkan och ger förslag på hur den kan minskas.
  • Policy brief: Minska sill- och skarpsillsfisket nästa år – för torskens skull 2019-10-08 Östersjöns största torskbestånd står på randen till kollaps. Inför EU-förhandlingarna om nästa års fiskekvoter föreslår Östersjöcentrum en rad åtgärder som kan bidra till att häva krisen.

Universitetets nyheter om havet

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

Följ våra havsbloggar

Havsnyheter från Stockholms universitet

Våra nyhetsbrev innehåller både nyheter om vår egen verksamhet och om annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

havet puff