Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Nya arter i Östersjön kan vara en resurs 2018-07-13 Rapporteringen om Östersjön är ofta dyster. Ett återkommande larm handlar om främmande djur och växter som sprider sig i våra vatten. Under Almedalsveckan lyfte professor Lena Kautsky möjligheten att se nya arter i Östersjön som en resurs snarare än ett hot, och till SVT Öst gav hon spännande exempel på hur vi kan ha användning av just dessa.
  • Uppgraderade reningsverk ger tydliga effekter i Finska viken 2018-07-12 Vi ser flera tecken på en förbättrad havsmiljö i delar av Östersjön. Tack vare insatser i både reningsverk och jordbrukssektorn har ett par områden nu nått en god miljöstatus, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
  • Östersjöns arter i ny app 2018-07-03 Vill du veta mer om de vackra snäckor, fiskar och växter du ser vid havet i sommar? Äntligen finns fälthandboken om Östersjöns arter som gratis app till din telefon eller surfplatta.
  • Historien om Östersjötorsken - rapport 1/2018 2018-06-26 Andra delen i Östersjöcentrums rapportserie ger en övergripande bild över torskens historia i Östersjön. Hur anpassade sig arten till Östersjöns förhållanden och vilken roll spelar den för våra ekosystem? Men framförallt, hur har vi lyckats skapa ett bestånd i kris och vad vi kan göra åt det?
  • Högsäsong på Askölaboratoriet 2018-06-20 Askölaboratoriet håller öppet för forskning, miljöövervakning, möten och utbildning året runt, men det märks en tydlig högsäsong på sommaren.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se