Foto: Bengt Ekberg/Azote

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Stockholms universitets Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället. En unik kombination av forskare, kommunikatörer och omvärldsanalytiker som i samverkan med andra marina forskare och experter arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöutmaningar.

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Vi erbjuder även attraktiv infrastruktur för forskning och utbildning, såsom fartyg och fältstationen Askölaboratoriet.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Historien om Östersjötorsken - rapport 1/2018 2018-06-20 Andra delen i Östersjöcentrums rapportserie ger en övergripande bild över torskens historia i Östersjön. Hur anpassade sig arten till Östersjöns förhållanden och vilken roll spelar den för våra ekosystem? Men framförallt, hur har vi lyckats skapa ett bestånd i kris och vad vi kan göra åt det?
  • Högsäsong på Askölaboratoriet 2018-06-20 Askölaboratoriet håller öppet för forskning, miljöövervakning, möten och utbildning året runt, men det märks en tydlig högsäsong på sommaren.
  • Det marina livet längs Sjörapporten i Vetandets värld 2018-06-12 Sjörapporten i Sveriges radio har levererat uppdateringar om stormar och regn sedan 1939, men vad vet vi mer om platserna som det rapporteras ifrån? Vetandets Värld dök idag ner i det marina livet och väderfenomen längs Sjörapportens stationer tillsammans med Östersjöcentrums Lena Kautsky och SMHI:s Sverker Hellström.
  • Foto: R Kautsky/Azote SVT undrar: Hur mår Östersjön egentligen? 2018-05-23 I sommarvärmen börjar många ta del av badplatser, båtturer och fiske längs kusten - vilket också leder till att fler funderar över havets hälsa. Behöver man vara rädd för algblomningar, finns det något liv kvar och går det att äta fisk från Östersjön?
  • Gamla Stan i Stockholm ligger just där Mälaren möter Östersjön. Det är ett område som länge varit påverkat av staden. Foto: Gunnar Aneer/Azote Pressmeddelande: Slut på stockholmarnas gamla synder 2018-04-20 Stockholmarnas historiska avloppsutsläpp påverkar inte längre vattenkvaliteten i innerskärgården. Betydande mängder övergödande ämnen, framför allt fosfor, ansamlades under 1900-talet på havsbottnarna i stadens närhet. Därifrån har fosforn kontinuerligt läckt tillbaka till vattnet, och bidragit till övergödning, algblomningar och syrebrist i skärgården. Ny forskning från Stockholms universitet visar att dessa fosforlager nu är borta – djupt begravda eller transporterade ut till havs.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Östersjöcentrums verksamhet

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

Miljöwebben

Miljöarbetet på Stockholms universitet är beroende av att medarbetare är delaktiga. Detta för att vi ska nå våra miljömål och därigenom minska påverkan på miljön.