Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

• Östersjöcentrum välkomnar förbud om mikroplast i kosmetika 2018-02-01 Sverige förbjuder mikroplast i avsköljningsbara kroppsvårdsprodukter från och med 1 juli. Ett bra beslut för miljön, enligt våra forskare, som hoppas att även andra produkter snart förbjuds.
  • 4,6 miljoner till projekt om miljöpåverkan längs kuster 2018-01-25 Sveriges kustmiljöer är föremål för en rad exploaterande verksamheter som påverkar viktiga funktioner i ekosystemen. Inom projektet ECOCOA ska forskare hjälpa förvaltning att minska förluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster för att nyttjandet av våra kuster ska bli hållbart på lång sikt.
  • Foto: Bengt Ekberg/ Azote Policy Brief: Förbättra gödselåtervinningen i jordbruket 2018-01-17 Fosfor är en ändlig resurs och effektiv, återcirkulerande användning är absolut nödvändigt. För att sluta fosforns kretslopp behöver fokus bland annat riktas mot återanvändning av gödsel inom jordbruket.
  • Östersjöns torsk blir allt mindre 2018-01-02 Ett ökat fisketryck i kombination med en låg tillväxt gör att vi nu har historiskt få stora torskar i Östersjön. Forskaren Henrik Svedäng menar att situationen är alarmerande, både för ekosystemet och fiskerinäringen.

Universitetets nyheter om havet

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

Nyhetsbrev från Östersjöcentrum

Våra nyhetsbrev innehåller nyheter om vår verksamhet, samt annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

havet puff