Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

• Historien om Östersjötorsken - rapport 1/2018 2018-06-20 Andra delen i Östersjöcentrums rapportserie ger en övergripande bild över torskens historia i Östersjön. Hur anpassade sig arten till Östersjöns förhållanden och vilken roll spelar den för våra ekosystem? Men framförallt, hur har vi lyckats skapa ett bestånd i kris och vad vi kan göra åt det?
  • Högsäsong på Askölaboratoriet 2018-06-20 Askölaboratoriet håller öppet för forskning, miljöövervakning, möten och utbildning året runt, men det märks en tydlig högsäsong på sommaren.
  • Det marina livet längs Sjörapporten i Vetandets värld 2018-06-12 Sjörapporten i Sveriges radio har levererat uppdateringar om stormar och regn sedan 1939, men vad vet vi mer om platserna som det rapporteras ifrån? Vetandets Värld dök idag ner i det marina livet och väderfenomen längs Sjörapportens stationer tillsammans med Östersjöcentrums Lena Kautsky och SMHI:s Sverker Hellström.
  • Foto: R Kautsky/Azote SVT undrar: Hur mår Östersjön egentligen? 2018-05-23 I sommarvärmen börjar många ta del av badplatser, båtturer och fiske längs kusten - vilket också leder till att fler funderar över havets hälsa. Behöver man vara rädd för algblomningar, finns det något liv kvar och går det att äta fisk från Östersjön?

Universitetets nyheter om havet

• Kjell Grip, 79, har tagit sin doktorsexamen! 2018-06-15 Det är aldrig försent att ta doktorsexamen. Det är Kjell Grip på DEEP ett levande exempel på. Han har nämligen disputerat nu och avhandlingen visar bland annat att naturvården till havs i Sverige började långt senare än den på landsidan.
  • Hur mår blåstången i Östersjön? 2018-06-13 Brunalgen blåstång har gått från marina förhållanden in till den lägre salthalten i Östersjöns bräckta vatten och tvingats anpassa sig. Se Ellen berätta om sin forskning på dessa arter i Östersjön.
  • Nedbrytning av plast i haven frigör kemikalier i vattnet 2018-06-12 Plastrester ackumuleras i miljön och kan orsaka fysiska skador på olika marina arter. När plast bryts ner frigörs också kemikalier i vattnet, men vilka kemikalier som frigörs och hur många beror på plasttypen och på hur söndervittrad plasten är, visar en ny doktorsavhandling.
  • Östersjön visar vägen för världshaven 2018-05-14 Uppvärmning, försurning, övergödning och syrefria bottnar är några av alla de förändringar som pågår eller förväntas i världens oceaner. Nu lanserar ett internationellt forskarteam Östersjöregionen som en modell för att förutse och få bukt med kommande förändringar i världshavens kustområden.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

Nyhetsbrev från Östersjöcentrum

Våra nyhetsbrev innehåller nyheter om vår verksamhet, samt annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

havet puff