Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

• Ankare på botten i en grund vik. Foto: Joakim Hansen Båtliv försämrar livsmiljön för fisk 2018-09-19 Småbåtshamnar påverkar kustvegetation som är viktig för fisk. Det visar forskare från Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i en stor studie.
  • Populär Östersjökurs kopplar samman forskning med beslutsfattare 2018-09-20 Under våren 2019 ges vår masterkurs på nytt. Med en nära koppling till våra experter, myndigheter och den ideella sektorn är detta en bred kurs för dig som vill veta hur forskning kan kopplas till beslutsfattarnas arbete med Östersjöförvaltning.
  • Den flytande gödselfraktionen lagras i slutna behållare i marken. Ovanpå just denna behållare ligger regnvatten. Foto: Michelle McCrackin. Gödselseparering minskar fosforöverskott 2018-09-19 I utvärderingen av gödselprodukter har man nu fått de första lovande resultaten från försöken där man separerar gödselfraktioner. I projektet hoppas forskarna att kunna bidra till en effektiviserad användning av näring inom jordbruket och minskade läckage till omgivningen.
  • R/VElectra af Askö R/V Electra utforskar stenåldern 2018-09-11 Hur mycket har vi människor påverkat Östersjön sedan stenåldern? Det har undersökts inom det miljöhistoriska projektet SEASIDE där vårt forskningsfartyg deltagit vid viktiga provtagningar.

Universitetets nyheter om havet

• The 13th European Nitrogen Fixation Conference (ENFC) 2018-09-20 The 13th European Nitrogen Fixation Conference (ENFC) was held at the Münchenbryggeriet in August 18-22, read the recap here.
  • Premiär för unik forskningsubåt 2018-09-03 Den 22 augusti var det premiär för en unik undervattensfarkost i Gullmarsfjorden utanför Lysekil på Västkusten.
  • Expedition kartlägger klimathistorien på arktiska öar 2018-08-16 Den 19 augusti lämnar fartyget Stålbas Longyearbyen på Svalbard för en åttadagars expedition till Sjuøjane och Storøya som ligger norr om Svalbard. Syftet är att öka kunskapen om det forna istäcket över Svalbard och Barents hav.
  • Kjell Grip, 79, har tagit sin doktorsexamen! 2018-08-09 Det är aldrig försent att ta doktorsexamen. Det är Kjell Grip på DEEP ett levande exempel på. Han har nämligen disputerat nu och avhandlingen visar bland annat att naturvården till havs i Sverige började långt senare än den på landsidan.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Nyhetsbrev från Östersjöcentrum

Våra nyhetsbrev innehåller nyheter om vår verksamhet, samt annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

havet puff