Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

• Ett klassiskt julbord dignar av kött och fisk. Hur påverkar det Östersjön? Baltic Breakfast: Julmaten och Östersjön 2018-12-05 Ett klassiskt julbord dignar av kött och fisk. Årets sista Baltic Breakfast handlar om hur detta påverkar Östersjön.
  • Trålfartyg. Bottentrålning har stor påverkan på ekosystemen 2018-12-04 Bottentrålning minskar den biologiska mångfalden och hotar livsmiljöer i svenska hav. Det visar en ny kunskapsöversikt från Havsmiljöinstitutet.
  • Aluminium ska göra Brunnsviken badvänlig 2018-11-01 Att använda metaller för att rena en förorenad vik kan låta märkligt, men det är just vad Stockholm stad ska pröva för att komma till bukt med den övergödda Brunnsviken. Liknande försök har gjorts av forskare vid Östersjöcentrum.
  • Each year, 23 million pigs, 16 million cows, and 244 million chickens in the catchment together produce manure containing two million tons of nitrogen and 0.4 million tons of phosphorus. This can be compared to 85 million people living in the same area.
Fact Sheet: Kan ändrade kostvanor hjälpa Östersjön? 2018-10-18 Våra kostvanor påverkar inte bara vår hälsa, utan också miljön. Detta faktablad beskriver olika scenarier för hur handel, produktion och konsumtion av vegetabiliska och animaliska produkter påverkar övergödningen i Östersjön.

Universitetets nyheter om havet

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Nyhetsbrev från Östersjöcentrum

Våra nyhetsbrev innehåller nyheter om vår verksamhet, samt annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

havet puff