Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

Universitetets nyheter om havet

• Nu kan du läsa SvD online 2019-10-11 Som anställd, forskare eller studerande vid Stockholms universitet kan du nu läsa hela Svenska Dagbladet online, var du än befinner dig.
  • Den tyska isbrytaren Polarstern ska vara bas för expeditionen som ska sitta fast i isen vid Arktis. Foto: Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks  Forskare ska frysa fast i Arktis ett år 2019-09-20 Den tyska isbrytaren Polarstern är på väg till Arktis för att frysa fast i isen och driva förbi Nordpolen. En av forskarna är Pauline Snoeijis Leijonmalm vid Stockholms universitet.
  • Expedition till outforskad grönländsk glaciär 2019-08-21 I augusti startar en forskningsexpedition med isbrytaren Oden till Ryderglaciären i nordvästra Grönland. Forskare ska undersöka kopplingen mellan klimatförändringar och glaciärer men även hur Grönland koloniserats.
  •  RV Sonne, Credit: University of Hamburg / LDF/J.Peters Vart tar plasten i havet vägen? 2019-07-10 Hur beter sig mikroplaster i vatten och i marina näringskedjor? Det undersöker två doktorander från Stockholms universitet under en vetenskaplig kryssning från Kanada till Singapore.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Havsnyheter från Stockholms universitet

Våra nyhetsbrev innehåller både nyheter om vår egen verksamhet och om annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

havet puff