Våra egna nyheter om havet

• Havets komplexitet kräver kunskap om de processer som sker i havet Erfarenheter av ekosystembaserad förvaltning 2020-08-11 Målkonflikter och kortsiktighet har varit två tydliga hinder för att införa ekosystembaserad förvaltning i praktiken. De slutsatserna drar forskare i en ny rapport som samlar forskning och erfarenheter från de senaste 20 årens arbete med ekosystembaserad havs- och vattenförvaltning i Sverige.
  • Foto: Gunnar Aneer/Azote Regeringen måste skydda strömmingen 2020-08-04 Vill vi verkligen riskera ett övergrepp på hela kustekosystemet för att hålla liv i industrifiskets jakt på foderfisk? Det som nu sker hotar att spoliera mer än femtio års miljöarbete längs östkusten, skriver tre forskare i en debattartikel.
  • Foto: Gunnar Aneer/Azote Stoppat fiske och mer kunskap krävs för att rädda den europeiska ålen 2020-07-02 Om det hotade europeiska ålbeståndet ska kunna återhämta sig krävs omedelbart fiskestopp, ökad miljöövervakning och färre vandringshinder. Dessutom bör de uppskattningar av lekbiomassa och kustfiskets påverkan som används inom dagens ålförvaltning genomgå en oberoende granskning och revidering.
  • Satellitbild av en cyanobakterieblomning 19 juli i Egentliga Östersjön Sommarens algblomningar i Östersjön 2020-06-29 De senaste åren har rapporter och forskning visat att sommarens algblomningar kommer tidigare och har blivit mer omfattande än för 40 år sedan. Cyanobakterier gynnas både av övergödning och varmare klimat, men är de bara till besvär? Här får du en snabbkurs i blomningarna, och tips på hur du håller dig uppdaterad på algläget inför badsäsongen!

Universitetets nyheter om havet

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

Havsnyheter från Stockholms universitet

Våra nyhetsbrev innehåller både nyheter om vår egen verksamhet och om annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste: