Våra egna nyheter om havet

• Jurister och miljöforskare: Industrin bör ta ansvar för PFAS-skandalen 2021-05-11 Vattenbolaget i Blekinge har dömts att kompensera sina kunder för de gifter de fått i sig genom dricksvattnet, men andra aktörer har ett större ansvar. Det skriver jurister och miljöforskare från bland annat Stockholms universitet, som kräver att kontrollen skärps och att kemiindustrin tar sitt ansvar.
  • Fem forskare i SvD: ”Värna kustmiljön – inte storskalig fiskeindustri” 2021-05-10 Utfiskningen av sill/strömming kan få mycket allvarliga konsekvenser för kustekosystemen. Regeringen och ansvarig myndighet kan inte längre ducka för problemet. Värna kustmiljön, inte det storskaliga industrifisket och flytta ut trålgränsen, skriver forskare i SvD Debatt idag.
  • Bättre vatten i Stockholms skärgård 2021-04-23 Siktdjupet under sommaren har ökat med över en meter i Stockholms inre skärgård. Denna glädjande utveckling visar undersökningar som utförs av Stockholms universitet. Dessutom om Levande vikar, spiggvågen, och kommuners åtgärdsarbete.
  • Ny katamaran för forskning vid Askölaboratoriet 2021-04-21 Nu är en ny arbetsbåt på väg till Askölaboratoriet för att modernisera den flotta som används för forskning, utbildning och marin miljöövervakning. Katamaranen kommer att ersätta R/V Limanda.

Universitetets nyheter om havet

• Christina Rudén. Foto: Jens Olof Lasthein Storslaget uppdrag till SU-forskare 2021-04-26 Christina Rudén från Stockholms universitet har blivit invald i EU-kommissionens nya högnivå-expertgrupp. Gruppen ska hjälpa till att genomföra den nya kemikaliestrategin.
  • Återvinning av nitrat kan ske även i syrerika övergödda vatten 2021-04-15 En ny studie visar att det kan ske återvinning av kväve i redan övergödda vatten.
  • Provfiske med flera typer av nät ingick i sommarens undersökningar. Foto: Naturvatten AB Inventering av 25 vikar 2021-03-31 Nu är de första resultaten från förra sommarens undersökningar av 25 grunda vikar klara. En rapport om resultaten har tagits fram av forskarna för fiskerättsägare och andra intresserade.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

E-post: ostersjocentrum@su.se

Havsnyheter från Stockholms universitet

Våra nyhetsbrev innehåller både nyheter om vår egen verksamhet och om annan marin verksamhet vid Stockholms universitet.