Varje år släpps närmare 40 ton mikroplast ut till Östersjön från vår användning av olika kroppsvårdsprodukter som skrubbkräm, duschgel och tandkräm. Det har Baltic Eye-forskaren Katja Broeg vid Stockholms universitets Östersjöcentrum räknat ut.

– Utsläppen från kroppsvårdsprodukter utgör en förhållandevis liten del av all mikroplast som hamnar i Östersjön, berättar Katja. Men det är samtidigt ett problem som faktiskt går jämförelsevis lätt att åtgärda. Det finns fullgoda alternativ, och flera stora företag har redan börjat byta ut plasten i sina produkter. Om människor slutar använda produkter som innehåller mikroplast, då kan vi strypa dessa utsläpp helt och hållet.

Man måste veta för att kunna

Det är just för att göra alla oss vanliga konsumenter uppmärksamma på problemet som äventyrarna Oskar och Sören ger sig ut på denna mödosamma tripp där man står upp hela tiden när man paddlar den ranka brädan. Ingen har tidigare paddlat den här sträckan på stand up paddleboard (SUP), och någon följebåt har de inte.

– Som en vanlig konsument har du faktiskt ett val, säger Oskar. Du kan helt enkelt välja produkter och märken som inte innehåller plast. Men då måste du förstås veta om att det är ett problem. Det är för att nå ut till fler människor med det budskapet som vi gör det här. Och för att det är ett kul äventyr så klart!

Oskar Kihlborg har sedan tidigare ett stort engagemang för Östersjöns miljö, och vill med sina äventyr hjälpa forskarna att nå ut med den kunskap som finns. Det finns en växande oro bland forskare för att mikroplast kan orsaka stor skada i den marina miljön.

Håvar hem plasten

Under paddlingen kommer äventyrarna att släpa efter sig små håvar som konstruerats av Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi. Där har forskarassistenten Sofia Bejgarn hjälpt till att förbereda provtagningen och de analyser som sedan ska utföras. Forskningen kring hur mycket mikroplastskräp som finns i Östersjön är relativt ny och de halter som uppmätts hittills har ofta visat sig betydligt högre än vad man tidigare trott.

– Vi testade tidigt i en flödestank här på universitetet hur mycket tyngre det blir att paddla med olika design på håven och hur den påverkas av strömmarna från brädan. Det ser ut att fungera bra nu, så det ska bli väldigt spännande att se hur mycket plast som samlas upp, säger Sofia.

Paddlingen ska enligt planen gå mellan Stockholm och Visby. Riktningen och den mer detaljerade färdplanen hänger förstås på väder och vind.
– Vi räknar med att hela färden kommer att ta 14 dagar, berättar Sören. Den besvärligaste biten kommer förstås att vara den långa sträckan över öppet hav, då det blir många timmar i sträck på brädan.
– Äh, du sade ju att det skulle bli lätt, skrattar Oskar.

Filmen nedan är är gjord av Gustav Morin på Hamnen.se