Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• 2020 - ett år präglat av pandemin 2021-02-26 Omställning till hemarbete och digitala evenemang, en ny arbetsbåt till Askö, mycket spännande forskning och en ny forskningsvision som knyter ihop hav och klimat.
  • Tusentals kemikalier kommer med avloppsvatten från våra moderna samhällen. Många stannar dessvärre inte i avloppsreningsverken. Istället hamnar de i floder och sjöar, och i vissa fall slutstation Östersjön, och riskerar där att förorena särskilt de känsliga kustområdena. Foto: Vastram/Mostphotos Kemikalieflödet i avloppsvatten bör hanteras bättre 2021-02-24 Tusentals kemikalier används i våra samhällen, men kunskapen om hur mycket som sprids i miljön är fortfarande dålig. I en ny policy brief föreslås därför att man bör dra bättre nytta av avloppsreningsverken som ju ändå samlar ihop vatten från våra bebyggda områden.
  • Askölaboratoriets jubileumsår drar igång 2021-01-27 Än så länge är det mycket vi inte vet om 2021. Men oavsett hur läget artar sig så är detta år speciellt för oss på Stockholms universitets Östersjöcentrum. Vår fältstation Askölaboratoriet firar nämligen 60 år! Ett jubileum som inte bara handlar om en viktig och speciell plats. Det handlar om historia. Minnen. Utveckling. Vi firar 60 år av kunskap om havet!
  • Sauna and swim in the calm Askö Bay Ett åtgärdsinriktat projekt 2021-02-01 Projektet Levande vikar ska ta fram, testa och utvärdera konkreta åtgärder som kan användas för att restaurera övergödda grunda vikar längs våra kuster.
  • Foto: Mostphotos.com Planktonmätningar hjälper till att tolka Östersjöns miljögiftshalter 2021-01-07 För att säkerställa att man tolkar resultat om miljögiftstrender i havet korrekt krävs ett långt tidsperspektiv och mätningar av både plankton och bottenlevande djur, menar forskare i en ny studie.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se