Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Foto: Institutionen för miljövetenskap Klimatforskare testar metoder inför Arktisexpedition 2020-03-25 För att bättre förutse framtida utsläpp av växthusgaser, deltar universitetets forskare i en stor Arktisexpedition i höst. Som förberedelse har teamet just genomfört en pilotvecka med R/V Electra.
  • Tång och spigg. Foto: Hans Kautsky/Azote Trädgårdstider i tångbältet 2020-03-12 I mitten av mars hölls den fjärde nationella konferensen i marin restaurering här i Stockholm. I samband med den presenteras även den nya handboken; Restaurering av blåstångssamhällen i Östersjön.
  • Östersjöns dolda rörelser kartläggs 2020-02-27 Forskningsfartyget Electra befinner sig nu utanför Grisslehamn för att mäta turbulens och omblandning i havet. Forskarna ombord vill lära sig mer om processerna som styr omblandning i Östersjön – något som påverkar såväl algblomningar som utbredningen av syrefria bottnar.
  • Forskare: Förbjud bly i återvunnen PVC 2020-02-12 Forskare vid Stockholms universitet uppmanar EU-parlamentet att rösta nej till förslaget att tillåta bly i återvunnen PVC. Hör professor Christina Rudén förklara varför och läs forskarnas brev till EU-parlamentarikerna.
  • Havsmiljöinstitutets miljöpris 2020, Foto: Patric Borén, Båtbranschens Riksförbund Miljöpris till Havsmiljöinstitutet 2020-01-31 Havsmiljöinstitutet får Sweboats miljöpris 2020. Båtbranchens Riksförbund vill genom detta uppmuntra till mer forskning och arbete med att sprida kunskap om fritidsbåtars miljöpåverkan.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se