Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Vandrande gädda Ny rapport: Våtmarker som fiskevårdsåtgärd vid kusten 2020-05-20 Restaurerade våtmarker är ett sätt att hjälpa minskade fiskbestånd att återhämta sig. Längs den svenska Östersjökusten har nära hundra våtmarker återskapats för att gynna rovfiskar som abborre och gädda. I en ny rapport från Östersjöcentrum utvärderar forskare hur väl dessa åtgärder har fungerat.
  • Den 22 maj är det biologiska mångfaldens dag. Det firar vi med ett späckat nummer om havets artrikedom. Havsutsikt om biologisk mångfald i havet 2020-05-19 Just nu pågår den internationella mångfaldsveckan för fullt och på fredag är det självaste biologiska mångfaldens dag. Senaste numret av tidskriften Havsutsikt fokuserar därför på artrikedomen i havet!
  • Östersjön göder Stockholms vatten 2020-04-21 En ny analys från Stockholms universitet visar att en betydande andel av den övergödande fosforn i Stockholms skärgård numera kommer från öppna Östersjön. Det är viktig kunskap när åtgärder planeras.
  • Foto: Institutionen för miljövetenskap Klimatforskare testar metoder inför Arktisexpedition 2020-03-25 För att bättre förutse framtida utsläpp av växthusgaser, deltar universitetets forskare i en stor Arktisexpedition i höst. Som förberedelse har teamet just genomfört en pilotvecka med R/V Electra.
  • Tång och spigg. Foto: Hans Kautsky/Azote Trädgårdstider i tångbältet 2020-03-12 I mitten av mars hölls den fjärde nationella konferensen i marin restaurering här i Stockholm. I samband med den presenteras även den nya handboken; Restaurering av blåstångssamhällen i Östersjön.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se