Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• En vision för Östersjöns fiske, BalticSea2020 BalticSea2020 släpper sin vision för Östersjöns fiske 2020-09-21 Som en avslutning på sitt miljöarbete publicerar stiftelsen BalticSea2020 nu en rapport över hur de vill att fisket i Östersjön ska utvecklas för att bli mer hållbart.
  • HÄSTHÅLLNINGEN ÄR SANNOLIKT EN KÄLLA DÄR DET GÅR ATT GÖRA MER Utredningen som upprörde häst-Sverige 2020-09-10 Hästhållarna vill att problem med gödselhantering och näringsläckage sköts frivilligt medan forskare bakom övergödningsutredningen menar att det också behövs regler.
  • Ny stor Östersjöstiftelse grundas 2020-09-09 Den nya stiftelsen BalticWaters2030, som nu startar sin verksamhet, kommer att genomföra storskaliga, åtgärdsinriktade miljöprojekt som bygger på tillämpad forskning och som bidrar till en friskare Östersjö.
  • Storspigg (Gasterosteus aculeatus) Foto: Joakim Hansen/Azote Spiggen tar över 2020-08-27 Storspiggen har successivt tagit över allt större delar av Östersjökustens ekosystem. Den orsakar lokala regimskiften där gäddans och abborrens yngel slås ut och fintrådiga alger tar över.
  • Östersjöcentrums forskare med SvD på Askö 2020-08-26 I somras var Svenska Dagbladet ute på Askö och intervjuade bland andra Florian Roth och Christoph Humborg från Östersjöcentrum. Det resulterade i en stor artikel om övergödningen i Östersjön, klimatet och att läget blivit bättre men att mer forskning krävs.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se