Nyheter

• Professor Kjell Larsson får Östersjöakutens pris 2019-05-27 Kjell Larsson, professor i sjöfartsvetenskap vid Linnéuniversitetet, belönas med Östersjöakutens pris för sitt arbete och sitt engagemang för Östersjöns miljö.
  • 1st Chesapeake Bay – Baltic Sea Symposium 2019-05-20 Reducing the risk for eutrophication: The effectiveness of agricultural mitigation measures on nutrient loads.
  • Baltic Breakfast: Havsfrågorna i EU-valet – vad tycker partierna? 2019-05-02 Med mindre än två veckor kvar till valdagen handlar maj månads Baltic Breakfast förstås om EU-valet och varför det är viktigt för havet.
  • Rapporten Svealandskusten 2019 Extrem sommar gav tydligt avtryck 2019-04-29 Den varma sommaren gjorde tydliga avtryck i de undersökningar av miljötillståndet längs kusten som utförs av Stockholms universitet. Dessutom artiklar om fisksamhällen och kustekosystem, musselodling och restaureringsprojektet i Björnöfjärden.
  • Årsrapport från Östersjöcentrum 2019-04-26 Östersjöcentrums första årsrapport är lika mångfasetterad som centrets verksamhet. – Det är fantastiskt att se året summerat och hur mycket vi har åstadkommit, säger föreståndare Tina Elfwing.
  • Förhandsvisning av Baltic Sea Science Center på Skansen Baltic Sea Science Center invigt 2019-04-11 Nu är det nya Östersjöhuset på Skansen invigt och klart. Två dagar med förhandsvisningar för de närmaste föregick den stora invigningen av kronprinsessan Victoria. Fredag 12 april öppnas huset för allmänheten.
  • Baltic Breakfast: Kemikalier i varor 2019-03-20 Välkomna till Baltic Breakfast där vi diskuterar kemikalier i varor och varför vi behöver ha större tillgång till information om vad de innehåller.
  • Undersökning om beslutsstöd 2019-03-18 Projektet BONUS DESTONY, där Östersjöcentrum deltar, genomför just nu en webbundersökning om beslutstödssystem. Om du har erfarenhet av sådana, eller skulle vilja ha, gå gärna in och svara!
  • En torsk flyttar in i det stora rovfiskakvariet. Den fiskades upp i Blekinge, och simmade ut inför TV4s kameror. Foto: Skansen Östersjön på Skansen 2019-02-12 Nu är det snart klart. Det nybyggda huset på Skansen som helt och hållet ska handla om Östersjön. Många forskare har varit inblandade för att fylla huset med innehåll.
  • Svenska Dagbladet har följt med projektledare Linda Kumblad och Sveriges vattenekologer på vegetationsinventering i Björnöfjärden. Foto: Malin Holestad/SvD Levande kust uppmärksammas i SvD 2018-10-09 Genom projektet Levande kust har vattenkvaliteten i Björnöfjärden förbättras betydligt. Projektet uppmärksammas nu i ett stort reportage i Svenska Dagbladet.
  • Dr Chris Cvitanovics forskning visar att Baltic Eyes arbete har påverkat både politik och praxis, de egna medarbetarna och Stockholms universitet i stort. Ny studie: Baltic Eye påverkar på flera nivåer 2018-09-25 Baltic Eyes arbete har haft effekt på flera nivåer. Det har påverkat såväl politik och praxis som universitetet i stort, visar en ny studie.
  • R/VElectra af Askö R/V Electra utforskar stenåldern 2018-09-11 Hur mycket har vi människor påverkat Östersjön sedan stenåldern? Det har undersökts inom det miljöhistoriska projektet SEASIDE där vårt forskningsfartyg deltagit vid viktiga provtagningar.
  • Slut på stockholmarnas gamla synder 2018-04-19 Stockholmarnas historiska avloppsutsläpp påverkar inte längre vattenkvaliteten i innerskärgården. Det visar ny forskning från Stockholms universitet som presenteras i en ny rapport. Dessutom avancerad vattenrening, blåstång och småbåtars påverkan i vikar.
  • Fr.v. Sandra Karlsson (Trosa arbetarekommun), Sven-Erik Bucht (landsbygdsminister), Tina Elfwing (Östersjöcentrum), Christoph Humborg (Östersjöcentrum), Gun Rudquist (Östersjöcentrum), Magnus Jonsson (Bergs gård), Frida Jonsson (Bergs gård). Askölaboratoriet i fokus vid ministermöte 2018-04-04 Idag träffades Östersjöcentrum och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att diskutera hur vi kan förbättra tillståndet i Östersjön och vilken verksamhet som bedrivs vid den marina forskningsstationen Askölaboratoriet i Trosa skärgård.
  • Ny kartläggning av Östersjöns skyddsvärda områden 2018-02-19 Enligt HELCOMS åtagande vid FN:s havskonferens ska man för första gången ska ta fram en översikt över Östersjöns skyddsvärda havsområden. I februari deltog experter från Östersjöländerna för att ta fram denna kartläggning
  • J. Lokrantz/Azote Universitetet storsatsar på Östersjöforskning 2017-11-20 Under 2018 inrättas en nytt tvärvetenskapligt forskarnätverk med fokus på Östersjöfrågor vid Stockholms universitet. I en första utlysningsomgång söker vi fem kollegor till detta team.
  • Omslaget till rapporten Svealandskusten 2017 Ny rapport: Svealands kust i fokus 2017-04-25 En stor uppvällning orsakade ovanligt kallt och klart vatten förra sommaren. Läs också om hur kusten kan se ut om 8000 år. Rapporten produceras av experter från Stockholms universitet.
  • Forskare utformar modell för havs- och vattenförvaltning 2017-03-15 Stockholms universitet får 1,5 miljoner kronor för att undersöka hur den svenska förvaltningen av hav och vatten kan bli mer hållbar genom ett en mer ekosystembaserad ansats.

Samverkan med många

En viktig del av Östersjöcentrums verksamhet är att samverka med andra aktörer. Det kan vara både stora och små projekt, och mer eller mindre långsiktiga samarbeten. Huvudsaken är att de i förlängningen leder till mer kunskap, bättre beslut och en bättre havsmiljö.

Havsnyheter från Stockholms universitet

Våra nyhetsbrev innehåller både nyheter om vår egen verksamhet och om annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

Östersjöcentrum i sociala medierÖstersjöcentrum på Facebook Universitetet på Instagram Östersjöcentrum på Linkedin Östersjöcentrum på Twitter Östersjöcentrum på YouTube

havet puff