Mikroplast

Mikroplaster i havet

Förutom organiska ämnen och tungmetaller så finns det ytterligare en föroreningskategori som troligen är underskattad, nämligen antropogena partiklar. Baltic Eye tittar närmare på mikroplaster i hygienprodukter och arbetar med att skapa ett Östersjönätverk för mikroplastföroreningarna.

Nyheter om mikroplast

  • Vetandets värld om mikroplast i miljön 2016-05-25 I en miniserie om två program tog Sveriges Radio Vetandets värld upp problemen med mikroplast i naturen. Marie Löf, forskare vid Baltic Eye på Östersjöcentrum medverkade i programmen.
  • Stockholms universitet säger ja till förbud mot mikroplast 2016-05-03 Kemikalieinspektionens förslag om ett svenskt förbud mot mikroplast i kosmetika är i grunden bra. Men det har också brister. Det konstateras i remissvaret som lämnades till regeringen den tredje maj.
  • Den mesta mikroplasten i miljön kommer från vägtrafik och konstgräsplaner, Båtbottenfärger viktig källa till mikroplast i havet 2016-03-16 Den mesta mikroplasten i miljön kommer från vägtrafik och konstgräsplaner, enligt en ny studie från IVL, Svenska Miljöinstitutet. Men hur mycket som når havsmiljön är oklart. Enligt forskare kan andra källor vara minst lika viktiga. "En viktig källa tycks vara slitage från båtbottenfärger" säger forskaren Marie Löf.
  • Daphnia med mikroplast i magen Forskare: Regeringen bör förbjuda mikroplasten 2016-01-22 Tretton forskare, varav flera från Stockholms universitet, uppmanar i en debattartikel i Svenska Dagbladet regeringen att följa Kemikalieinspektionens råd om att införa ett svenskt förbud mot kroppsvårdsprodukter som innehåller mikroplast.
  • Ett steg närmare svenskt förbud mot mikroplast 2016-01-18 Kemikalieinspektionen (KemI) föreslår ett svenskt förbud mot mikroplast i kroppsvårdsprodukter. Det framgår av myndighetens nya rapport till regeringen.
  • Klimat- och miljöminister och vice statsminister Åsa Romson. Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet Regeringen tillsätter utredning om mikroplastförbud 2015-10-06 Regeringen utreder möjligheterna att införa ett svenskt förbud mot mikroplaster i kroppsvårdsprodukter och kosmetika. "Jag hoppas att det svenska initiativet kommer att inspirera de andra Östersjöländerna", säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).
  • Marie Löf, SVT Vetenskapens värld om plast Vetenskapens värld om plast i haven 2015-09-29 I måndags sändes två filmer om nedskräpning av plast i haven i SVT's Vetenskapens värld. Därefter diskuterades problemet. Marie Löf, ekotoxikolog vid Östersjöcentrum förklarade bland annat om ljuspunkter och vad som går att göra.
  • Oskar KIhlborg och Sören Kjellkvist kommer i land från äventyren över Östersjön Mikroplastpaddlare åter i land 2015-06-16 Äventyrarna Oskar Kihlborg och Sören Kjellkvist kom till Nybrokajen i Stockholm i söndags efter en tio dagar lång paddeltur på stand up paddleboard från Visby till Stockholm. På vägen har de håvat efter mikroplaster som överlämnats till Stockholms universitet för analyser.
  • Hygienprodukter med mikroplast Stort intresse för nya rön om mikroplast 2015-04-16 Baltic Eye-forskaren Katja Broegs nya rön om mängden mikroplast från kroppsvårdsprodukter som årligen släpps ut i Östersjön har fått stor medial uppmärksamhet.
  • Policy brief: Mikroplaster i hygienartiklar 2015-04-15 Hygienprodukter är en liten men viktig källa av mikroplast till miljön. Baltic Eye har i ett Policy Brief sammanfattat ett antal råd för hur man kan minska utsläppen av mikroplaster från hygienprodukter.

FAKTA: Mikroplast i haven

Mikroplast är små polymerpartiklar och fragment, mindre än 5 millimeter i diameter, och förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. Mikroplast utgör den största andelen av allt plastskräp i världshaven.

Huvudproblemet är att plast bryts ned väldigt långsamt i naturen, samtidigt som tillförseln har ökat kraftigt under senare decennier.

Vetenskapliga studier visar att mikroplast kan orsaka stor skada på den marina miljön och dess organismer.

Mikroplast i kroppsvårdsprodukter tillsätts bland annat uppnå en skrubbande effekt. De förekommer vanligen i storlekar från en millimeter i diameter ned till några nanometer (en nanometer = en miljondels millimeter).

Mikroplastskräpet i den marina miljön kommer även från en mängd andra utsläppskällor, exempelvis från textilier, slitage av bildäck och båtskrov.

Baltic Eye, Stockholms universitets Östersjöcentrum

Mejl: balticeye.ostersjocentrum@su.se
Twitter: @thebalticeye

Adress
Stockholms universitets
Östersjöcentrum
106 91 Stockholm

Medarbetare: Miljögifter

Våra nyheter om miljögifter