Alla webbplatser som läggs upp i Polopoly är kopplade till universitets övergripande webbstatistik och denna statistik är åtkomlig publikt på adressen: https://www.su.se/datastudio

Om du vill gräva djupare kan du som huvudredaktör på ett enkelt sätt koppla statistikverktyget Google Analytics till dina webbplatser.

Du bör själv lägga in ditt eget Google konto-id till din webbplats så att du kan följa statistik för besökarna på din webbplats.

Med Google Analytics får du tillgång till ett avancerat statistikverktyg där du t ex kan se hur många som har besökt din hemsida, hur de tog sig dit och vilka sidor de besökte mm. Själva verktyget är gratis att använda och nås via ett enkelt webbgränssnitt.

Lägga in ett Google konto-id på din webbplats

Vill du få tillgång till statistik via Google Analytics så går du till https://analytics.google.com/analytics/web och registrerar dig via ett/ditt Google-konto. När du gjort detta går du in i redaktörsgränssnittet och ställer dig på startsidan för din webbplats.

1. Klicka på ”Inställningar”
2. Klicka på ”Site configuration element”
3. Klicka på ”Redigera”
4. På sidan kommer redan en Google-kod finnas (UA-3246326-3) – rör inte den!
5. Klicka istället på ”En till” och klistra in ditt eget skapade konto-id
6. Klicka på ”Spara och stäng”
7. Klart

Observera att du måste göra om detta för alla dina webbplatser, dvs både på din svenska och din engelska webbplats!

Att använda Google Analytics

I dagsläget har varken Sektionen för kommunikation eller IT-avdelningen möjlighet att erbjuda support avseende Google Analytics. Däremot finns bra instruktioner på http://www.google.com/intl/sv/analytics/index.html.

Google Search Console

Med Google Search Console (tidigare Google Webmaster Tools, Verktyg för webbansvariga) kan du se hur Google söker igenom och indexerar din webbplats samt vilka eventuella problem Google har att läsa din webbplats. Här kan du bl.a. se information om interna och externa länkar till din webbplats, vilka sökfrågor din webbplats visas för samt vilka sökord och sökfraser som besökarna använt för att komma in på din webbplats. Här kan du också begära borttagning av länkar för att skynda på avindexeringen av webbsidor eller pdf:er som du redan avpublicerat. Obs! Viktigt att de avpubliceras i Polopoly först!

Du får lättast igång verktyget genom att koppla det till ditt Google Analytics-konto:

1. Gå till https://search.google.com/search-console/welcome och logga in med dina kontouppgifter för Google.

2. Lägg in adressen till din webbplats i fältet längst ner, klicka på "Lägg till en webbplats".

3. Gå in under fliken "Alternativa metoder" och välj alternativet "Google Analytics", klicka på "Bekräfta".