När man redigerar ett innehållsobjekt, t.ex. en sida, kan det vara bra att förhandsgranska sidan för att kontrollera hur den ser ut innan man sparar och därmed gör ändringarna synliga för sajtbesökarna.

Det går att förhandsgranska i Förhandsgranskningsytan i redaktörsgränssnittet men vi rekommenderar att istället förhandsgranska i ett nytt fönster eller ny flik i webbläsaren. På så vis får man se hela sidan och får en bättre känsla för hur sajten uppfattas av besökarna.

Även sidans utseende på olika enheter behöver granskas och detta kan göras genom att ändra fönstrets storlek. Gå ur helskärmsläget och dra sedan fönstret till den storleken du vill se. Eftersom sidan är responsiv kan du på detta sätt se hur din sajt ser ut i till exempel en telefon eller surfplatta.

1. Öppna förhandsgranskningsinställningarna i Användarytan och kontrollera att rutan "Separat fönster" är ibockad.


2. Ta fram det innehåll som du önskar förhandsgranska. Klicka på knappen "Förhandsgranska" och notera att din webbläsare öppnar ett nytt fönster eller en ny flik med en förhandsgranskningsvy av din sajt. Knappen "Förhandsgranska" finns tillgänglig i både Visa- och Redigera-läge.


Förhandsgranskningen är det bara du som redaktör som kan se. Ibland kan det vara bra att se hur sidan ser ut på "utsidan", för besökaren. Är du då i förhandsgranskningsläge så tar du helt enkelt bort texten "preview/www/", så får du den adress som en "besökare" skulle surfa till för att titta på din sajt. I utbildningsmiljön måste du göra på detta sätt för att se sajtens "utsida".