Stockholms universitet

André NordinDoktorand

Om mig

Jag är född och uppvuxen i Stockholmsområdet. 2014 fick jag min första kandidatexamen i historia vid Historiska institutionen på Stockholms universitet. Min kandidatuppsats utforskade det strategiska (och ofta manipulativa) användandet av olika ritualer i legitimerandet av den Ottonska kungadynastins (919–1024 e.Kr.) maktanspråk i det tidigmedeltida Tyskland. Primärkällorna som jag arbetade med bestod av Widukind av Corveys Res gestæ saxonicæ och Thietmar av Merseburgs Chronicon Thietmari. Samma år tog jag även min andra kandidatexamen, denna gång i arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur på Stockholms universitet. Min kandidatuppsats utforskade de rumsliga relationerna mellan alla då kända mesolitiska (ca 7000–4000 f.Kr.) kvartsdeponeringar på Gladö i Södertörn. Jag utforskade särskilt hur deponerandet av kvarts kan relateras till animistiskt bruk. På så vis kan kvartsdepåer förstås som en form av rituell deponering. 2020 fick jag min masterexamen i arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur på Stockholms universitet. Min masteruppsats utforskade det rituella bruket med avsiktlig förstörelse av vapenföremål i samband med deponeringen i gravar från ett flertal gravfält i den förromerska och romerska järnålderns Sverige (ca 500 f.Kr. – 400 e.Kr.). Sedan januari 2022 har jag varit anställd som doktorand på Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet.

 

Avhandlingsprojekt

I mitt avhandlingsprojekt kommer jag vidareutveckla några av de idéer som jag utforskade i min masteruppsats. Analysen fokuserar på ett hittills tämligen outforskat ämne: bruket med att avsiktligen omforma och deponera metallföremål i äldre järnålder i Sverige (500 f.Kr. – 500 e.Kr.). Innan deponeringen i gravar, våtmarker och på boplatser utsattes en stor mängd metallföremål för olika former av ofta ganska våldsam omformning – från bränning till böjning, sönderbrytning, avhackning och hoppressning. Det förefaller som att eggade metallföremål, alltså knivar, spjuthuvuden, svärd, yxor, saxar, nålar osv. blev särskilt utvalda för denna typ av behandling. Omformningen av eggade metallföremål upprepades inte enbart över tid i äldre järnålder i Sverige. Detta bruk kan spåras tillbaka till den äldre bronsåldern på kontinenten. Omformning av metallföremål brukades över hela den europeiska kontinenten från bronsåldern ända fram till slutet av den yngre järnåldern. På vissa platser förekom bruket ända in i medeltid. I mitt avhandlingsprojekt kommer jag särskilt att fokusera på Öland och de deponerade omformade metallföremålen från gravfältet Sörby-Störlinge och våtmarken Skedemosse. Jag kommer särskilt fokusera på inte enbart vad för slags omformning som metallföremålen utsattes för i samband med deponeringen utan även på hur metallföremålen omformades. Mitt huvudsakliga teoretiska perspektiv omfattas av Baradiska nymaterialistiska perspektiv, Latourisk ANT-teori, Holbraadisk relationell ontologi, samt praktikinriktad ritualteori.

 

Intressen

Jag har breda intressen som sträcker sig över hela jordklotet, från förhistorien in till modern tid. Mitt huvudsakliga intresseområde omfattar dock perioden från 1300 f.Kr. till 600 e.Kr. i Europa (alltså från yngre bronsålder till folkvandringstid). Jag har även ett stort intresse av Sydasiatisk förhistoria och historia.

 

Handledare

Huvudhandledare: Professor Fredrik Fahlander.

Handledare: Dr Alison Klevnäs.

 

Email

andre.nordin@ark.su.se