Profiles

Anders Olsson forskare litteraturvetenskap

Anders Olsson

Professor emeritus

View page in English
Arbetar vid Institutionen för kultur och estetik
E-post anders.olsson@littvet.su.se
Postadress Institutionen för kultur och estetik 106 91 Stockholm

Om mig

Jag är professor i litteraturvetenskap, är verksam som kritiker och jag har gett ut sju diktsamlingar. Den senaste kom hösten 2010 med titeln men så oändligt lätt att svara dig (Bonniers). Som lärare undervisar jag på alla nivåer, främst på mina specialområden: modernism, exillitteratur och tolkningsteori.

Forskning

Mitt huvudintresse är läsning av litterära verk från alla tider, gärna klassiker. Våren 2015 kom min essäbok Tankar om läsning, som sammanfattar min syn på läsning och kanonbildning. Tidigt var romantiken ett av mina stora intressen, med översättningar av Novalis och studier om romantiken. Våren 2013 kom boken Vad är en suck? En essä om Erik Johan Stagnelius.

Jag har forskat om två stora gestalter i svensk lyrisk modernism: Gunnar Ekelöf och Gunnar Björling och har även gett ut den senares skrifter i fem band. Jag tog ett vidare grepp om modernismen i min bok Läsningar av Intet, en bok om Guds död och den poetiska nihilismen (2000) och fortsatte därefter att utforska idén om det moderna fragmentet i monografin Skillnadens konst (2006). Sedan dess har jag utvecklat ett nytt forskningsprojekt om exil och modern litteratur, med författare som James Joyce, Samuel Beckett, Djuna Barnes, Paul Celan och W.G.Sebald. Under 2011 kom min bok om den moderna exillitteraturen ut med titeln Ordens asyl.

Jag har, tillsammans med Daniel Pedersen, drivit ett projekt om Nelly Sachs nya språk i exil, finansierat av Vetenskapsrådet, och har varit med i det stora, humanvetenskapliga programmet Tid, representation, minne, finansierat av Riksbankens Jubileumsfond med ett projekt om litterär kanon. (Avslutat hösten 2015)  Jag översatte Paul Celans diktsamling Atemwende, Andningvändning, till svenska våren 2015 och redigerade hösten 2015, tillsammans med Anders Mortensen, Gunnar Ekelöfs Samlade dikter i två band, med trogen återgivning av originalsamlingarna, i Svenska Akademiens klassikerserie..

Tolkningsteoretiskt har jag intresserat mig för skärningslinjen mellan hermeneutik och dekonstruktion, och för ett textbegrepp som gör rättvisa åt vad läsning är.

Sedan 2008 är jag ledamot i Svenska Akademien och sedan 2015 i Nobelkommittén.

Senast uppdaterad: 17 november 2018

Bokmärk och dela Tipsa