Profiles

Gunnar Linder

Gunnar Linder

Universitetslektor

View page in English
Arbetar vid Institutionen för Asien- Mellanöstern- och Turkietstudier
Telefon 08-16 37 88
E-post gunnar.linder@su.se
Besöksadress Kräftriket 4A
Rum 246
Postadress Japanska 106 91 Stockholm

Om mig

Jag är universitetslektor i Japans språk och kultur vid Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier.

Jag har en Master i den japanska bambuflöjten shakuhachi (performing arts) från Tokyo National University of the Arts (Tokyo Geidai, 1997), och jag bodde större delen av tiden mellan 1985 och 2005 i Tokyo. Efter min examen från Tokyo Geidai arbetade jag frilansande föreläsare, översättare, tolk, shakuhachi-artist, samt undervisade i detta instrument.

Jag har undervisat och bedrivit forskning vid Stockholms universitet sedan jag återvände till Sverige 2005.

Undervisning

Jag har en omfattande erfarenhet av att undervisa grammatik, skrift (kanji), och textläsning från nybörjarnivå upp till medelnivå. Jag undervisar också kurser om japansk scenkonst, Japans historia och samtida samhälle.

Jag handleder även studenter på alla nivåer (kandidat, master och doktorander).

För tillfället jag har ett uppdrag som Studierektor för forskarutbildningen, och även ett mer allmänt uppdrag att se över den pedagogiska utvecklingen inom institutionen som Pedagogisk studierektor från grundnivå och upp.

Forskning

Min avhandling, Deconstructing Tradition in Japanese Music (2012), fokuserade på begreppen 'tradition' och 'traderande' och hur en tradition kan och ofta blir återskapad. Som material använde jag en traditionell musikgenre och det instrument som används, bambuflöjten shakuhachi, som också är det instrument jag spelar som artist. Avhandlingen kan laddas ner från det Digital Vetenskapliga Arkivet (DiVA) vid Stockholms universitet (länk nedan).

I Japan skrev jag min MA-uppsats vid Tokyo National University of the Arts, och den behandlade ur ett praktiskt perspektiv en analys av de tekniker som används för ornamenteringar inom en genre av ensemblemusik med stränginstrumenten shamisen och koto. Genren benämns jiuta-sōkyoku men är också känd som sankyoku. MA-uppsatsen är skriven på japanska, men jag har inkluderat en del av resultaten i en handbok för att spela solo-repertoiiren för shakuhachi, en bok som jag publicerade 2011 (Notes on Kinko-ryū Shakuhachi Honkyoku).

För tillfället är jag involverad i två forskningsprojekt. Det ena berör den så kallade Flytande världen, nöjesdistriktet Yoshiwara i dåvarande Edo (nuvarande Tokyo). Jag har skrivit ett kapitel om musiken inom denna dåtida subkultur. Boken kommer att publiceras inom kort (2020), en utgåva på svenska och en separat utgåva på engelska. Mitt andra pågående projekt är riktat mot en genre av populära kärlesksånger från 1400-1600-talen, som mot slutet av 1600-talet blev en av hörnpelarna i den konstmusik som växte fram (jiuta-sōkyoku). Ytterligare ett projekt är att slutföra volym 2 av den instruktionsbok jag gav ut 2011. Den första volymen innehåller förklaringar och inspelningar av 11 solo-stycken. Volym 2 kommer att inkludera ytterligare 13 av de totalt 36 stycken som ingår i repertoiren.

Click here to see my publications in the Digital Archive DiVA.

Senast uppdaterad: 16 december 2020

Bokmärk och dela Tipsa