Profiles

Jeff Werner, professor i konstvetenskap

Jeff Werner

Professor

View page in English
Arbetar vid Institutionen för kultur och estetik
Telefon 08-16 18 87
E-post jeff.werner@arthistory.su.se
Besöksadress Frescativägen 22B-26
Rum B 247
Postadress Institutionen för kultur och estetik 106 91 Stockholm

Om mig

Jeff Werner är professor i konstvetenskap och institutionens enda gaisare. 

Forskning

Mitt huvudintresse är den moderna tidens visuella kultur, och jag har forskat och skrivit om dess bildkonst, film, design och arkitektur. Jag har även gett ut flera böcker om vad museer gör och varför. Tidigare har jag varit forskningsledare vid Göteborgs konstmuseum, professor vid Högskolan på Gotland, gästprofessor vid University of Minnesota och gästforskare vid University of Kansas och University of California Santa Cruz.

Min senaste bok handlar om Postdemokratisk kultur och kom ut i maj 2018. Den argumenterar för att det finns tecken på att vi lever i ett postdemokratiskt tillstånd. Visserligen upprätthålls ännu demokratins formella strukturer, såsom fria val, yttrandefrihet, fri press med mera, men de har börjat tömmas på innehåll och vitalitet. Politiken bestäms mer av opinionsundersökningar än av gräsrötterna i partiorganisationerna, och det politiska samtalet mer av kalkylerade medieutspel än av ideologier. Den stora majoriteten av befolkningen är partipolitiskt passiv. Partierna tappar i medlemsantal, vilket leder till ett ökat beroende av opinionsundersökningar för att kunna forma politiken och av reklambranschen för att föra ut den. Det kan inte längre förutsättas att det finns sympatisörer som finner det angeläget att diskutera politik på kafferaster eller över fredagsölen. Medlemstappet medför att partierna blivit beroende av offentlig finansiering. Det interna arbetet och kommunikationen med väljarna sköts i stor utsträckning av specialister som analyserar opinionsundersökningar och paketerar partiets politik i attraktiva former. Samtidigt som demokratin tunnats ut används begreppet allt oftare och om allt fler saker. Det finns nästan ingenting som inte kan vara ”demokratiskt” idag: Demokratisk design, demokratisk arkitektur, till och med demokratisk läxhjälp. Det tycks också som att kulturen, i det postdemokratiska tillståndet, håller på att ta över politikens roll och bli den främsta spelplatsen för det demokratiska samtalet. Medan tidningens ledarsida ägnar sig åt det politiska spelet, diskuteras grundläggande politiska och ideologiska frågor på kultursidan, men också på museet och i konsten. I takt med att politiken ser sin uppgift som alltmer administrativ (”att styra landet på bästa sätt”) blir kulturen den plats där politiken hoppas att demokratin ska kunna verka. Konsten ges i uppdrag att förstärka civilsamhällets demokratiska arbete, stadsplaneringen att verka för den demokratiska staden och museet att bli en demokratisk mötesplats. Boken ställer frågor om vad detta betyder för kulturen – och för demokratin.

Min förra bok, Blond och blåögd, handlar om hur det gick till när svenskar började uppfatta sig som vita, blonda och blåögda. Och om hur bilder, filmer, design och arkitektur medverkar till att upprätthålla denna föreställning. Boken föddes ur en vilja att förstå varför frågor om integration nästan alltid förlägger problemen någon annan stans. Hos dem med slöja. Eller hos rasisterna. Boken är en studie av dem som är problemlösa. Som ser sig som normala. Som är ytterst känsliga för hur andra avviker, med en främmande accent, mörk hudfärg eller andra vanor, men som är blinda för sitt eget sätt att tala, se ut och vara.

För närvarande arbetar jag med tre större projekt:

Laddade bilder. Om bilder som uppfattats som rasstereotypa och orsakat debatt i 2000-talets Sverige.

Demokratins torg. Om torg som platser för demokrati med huvudsakligt fokus på utvecklingen i USA och Sverige under de senaste 150 åren.

Liggmöblers estetik och etik. Om synen och utseendet på möbler avsedda för en horisontell ställning.

Personlig hemsida: www.jeffwerner.se

 

Publikationer

I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas Visa alla publikationer av Jeff Werner vid Stockholms universitet

Senast uppdaterad: 19 mars 2020

Bokmärk och dela Tipsa