Profiles

Torbjörn Moa

Torbjörn Moa

Docent

View page in English
Arbetar vid Fysikum
Telefon 08-553 786 66
E-post moa@fysik.su.se
Besöksadress Roslagstullsbacken 21 och Roslagsvägen 30 D
Rum A4:1027
Postadress Fysikum 106 91 Stockholm

Om mig

Jag arbetar som systemansvarig vid Fysikum. Det innebär att jag har övergripande ansvar för Fysikums data-infrastruktur, och är arbetsledare för systemgruppen vid institutionen.

Jag har arbetat med programmering och systemadministration sedan min doktorandtid i början av 80-talet. Till att börja med var det VMS/VAX, men det kom under 90-talet att handla mest om Unix/Linux i olika skepnader, på Alpha-datorer från Digital plus s.k. RISC-system från Apollo och Alliant, och sedan mestadels PC-baserade linux-system. Forskingsarbetet under doktorandtiden, och senare under 90-talet i DELPHI, var nästan helt  baserat på Fortran. Under systemarbetet har jag mest kommit att programmera i bash, C, C++, Perl, Python,...

Systemet består f.n. av en handfull servrar plus ett 60-tal beräknings- och användardatorer, vilka alla kör Linux-system.

Samtliga system konfigureras (nästan) helt via Puppet, och de centrala servrarna plus ett antal forskargruppsservrar övervakas och monitoreras med hjälp av Nagios och Munin.

Den centrala fillagringen, för webservrar, olika databaser osv. är baserad på OpenAFS, med två filservrar och tre oberoende AFS-databasservrar. För backup av AFS-arean har vi en iSCSI-monterad RAID-6 NAS med 55TB effektiv lagringsyta, plus ytterligare en för säkerhetskopiering (spegling) av den första. Det möjliggör mer än ett års lagring av dagliga backuper.

Forskning

Medlem av ATLAS-kollaborationen vid CERN.

Eftersom mitt huvudansvar ligger på datorsystemen inskränker sig mitt forskningsarbete till deltagande i regelbundna möten med doktorander och kollegor, samt skiftarbete i ATLAS kontrollrum på CERN några gånger om året.

 

Senast uppdaterad: 28 april 2020

Bokmärk och dela Tipsa