Profiles

Moa Råhlander

Moa Råhlander

Doktorand

View page in English
Arbetar vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur
Telefon 08-16 34 11
E-post moa.rahlander@ark.su.se
Besöksadress Wallenberglaboratoriet, Lilla Frescativägen 7
Rum 317a
Postadress Institutionen för arkeologi och antikens kultur 106 91 Stockholm

Om mig

Om mig

Kandidatexamen i laborativ arkeologi med inriktning på tillverkningsspill av glas från Birka. Masterexamen i arkeologi vid Stockholms universitet med en uppsats som jämförde pärluppsättningar från lokaler i södra England och mellersta Sverige, med fokus på hur pärlorna valts ut och använts. Doktorand i arkeologi sedan januari 2018.

 

Före universitetet en brokig bana av hantverk och konstskolor: bronsgjutning och stenhuggeri i Skinnskatteberg, konstsmide på Nyckelviken, garveri och skinnsömnad på Bäckedal, glaspärletillverkning på bl.a. Kosta Boda, och har hållit kurser i Sculptural flamework i Sverige och USA.

 

Forskning

I mitt avhandingsprojekt, Value of Beads, studerar jag bruket och värdet av pärlor av glas och sten i den skandinaviska kultursfären under det första årtusendet e.Kr.

 

Målsättningen är att bygga upp ett relativt värdesystem med utgångspunkt i tillverkningens komplexitet och ursprung, samt vidareutveckla tidigare kronologier  genom att studera fyndkombinationer och andra dateringar.

 

Studien syftar till att uppnå ny förståelse för den ställning pärlorna hade i en social, kulturell och ekonomisk kontext under tidsepoken i fråga. Pärlor är värdefulla, långlivade föremål med  anknytning till såväl genusroller, mytologi och vidskepelse som till den transeuropeiska handeln under förhistorisk och tidig historisk tid i Skandinavien.

 

 

Handledare

Huvudhandledare docent Nanouschka Myrberg Burström, Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet.

Handledare dr Alison Klevnäs, Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet.

Handledare professor emeritus, Johan Callmer, Lund 

Senast uppdaterad: 8 februari 2018

Bokmärk och dela Tipsa