Profiles

Morena Azbel Schmidt

Morena Azbel Schmidt

Vik. universitetslektor

View page in English
Arbetar vid Institutionen för svenska och flerspråkighet
E-post morena.azbel-schmidt@su.se
Besöksadress Universitetsvägen 10 D
Rum D 590
Postadress Institutionen för svenska och flerspråkighet 106 91 Stockholm

Om mig

Universitetslektor i översättning, speciellt översättning från svenska

Fil dr i slaviska språk

Översättare till och från tyska

Forskningsintressen

Terminologi

Översättningsdidaktik

Praktisk kunskap

Kvalitetssäkring av översättning

Undervisning

Jag undervisar i textanalys och praktiskt översättning på kurserna Översättning I och II samt på Översättning i offentligt sektor. Jag handledar uppsatser på såväl kandidatnivå som på masternivå som på något sätt tangerar mina forskningsintressen samt de uppsatser som involverar översättning till eller från ryska och tyska. 

Forskning

Terminologi

Flerspråkighet

Grammatik

Syntax

Publikationer

I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas
  • 2019. Sofia Malmgård, Morena Azbel Schmidt.

    Det talas smånga språk i Sverige idag, med de flesta av oss vet nästan ingenting om merparten av dem. Kan man se skillnad på arabiska och persiska? Åt vilket håll skrivs somaliska? Var talar man (ny)arameiska? Talas samma teckenspråk överallt i världen?

    I den här boken presenteras fakta om drygt 40 av de språk som talas i Sverige, tillsammans med information om översättning, tolkning, flerspråkighet och språkpolitik. Det handlar förstås om invandringsspråken, men också om de främmande språk vi lär oss i skolan och om de nationella minoritetsspråken. Det finns många goda skäl att öka sina kunskaper om språken. Om du är till exempel läkare eller lärare och ska beställa tolk kan du behöva veta vilka språk som talas i Eritrea eller om kurdiska är ett språk eller flera. Du som är kommunikatör eller formgivare och ska arbeta med informationsinsatser på olika språk kan behöva känna till hur man undviker praktiska misstag när man hanterar språk med annan skrivriktning än vänster till höger elller annan teckenuppsättning än den latinska.

    Det här är en handbok för den som arbetar i det flerspråkiga Sverige. Men det är också en bok för den som bara är road av språk i största allmänhet och intresserad av den svenska språkfloran.

  • 2011. Morena Azbel Schmidt.
  • 2011. Morena Azbel Schmidt.
  • 2009. Morena Azbel Schmidt.
Visa alla publikationer av Morena Azbel Schmidt vid Stockholms universitet

Senast uppdaterad: 17 februari 2021

Bokmärk och dela Tipsa