Stockholms universitet

Shamal KavehUniversitetslektor

Om mig

Jag är fil.dr. i idé- och lärdomshistoria och har en bakgrund som journalist. Jag disputerade våren 2006 vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet på en avhandling om den svenska liberalismens politiska rationalitet.

Jag har sedan 2004 undervisat på olika kurser inom ämnet idéhistoria (vid Uppsala universitet och Södertörns högskola) med huvudinriktning på det moderna politiska tänkandet. Inom ämnet pedagogik (vid Södertörns högskola och här på vår institution) har jag också undervisat på flera olika kurser och olika nivåer, särskilt kurser som rör relationen mellan utbildning och samhälle. Sedan 2018 är jag lektor i pedagogik med inriktning mot utbildningshistoria.

Mitt huvudintresse är politisk teori i bred mening med fokus på det samtida kontinentala politisk-filosofiska tänkandet. I synnerhet har jag varit intresserad av och arbetat med frågor kring liberalism, medborgarskap och det politiska. Jag har även skrivit en rad artiklar om bl.a. Michel Foucault och nyliberalism, Hannah Arendt och det politiska, Slavoj Žižek och det politiska våldet etc. Det är inom den kritiska traditionen som jag känner mig mest hemma. Med det menar jag att tänkandet, skrivandet, undervisningen och lärandet inte enbart handlar om att förstå världen utan även om att ändra den till det bättre, i riktning mot en mer hållbar, rättvisare, jämlikare och mer demokratisk värld.

Avseende ämnet pedagogik är jag mest intresserad av ”det pedagogiska” i betydelsen metafrågor som ligger till grund för den pedagogiska vardagen och praktiken (som frihet, jämlikhet, demokrati, bildning och subjektivitet). Som lektor i utbildningshistoria är jag särskilt intresserad av ”det politiska” i svensk utbildningshistoria och den nyliberala hegemonins betydelse i skapandet av nya subjektiviteter inom utbildningen.

Jag har även arbetat som redaktör och skribent för olika kurdiska tidningar och tidskrifter och har publicerat tiotals populärvetenskapliga artiklar om genus, nationalism, suveränitet och nyliberalism.

Valda publikationer

Det villkorade tillståndet: Centralförbundet för Socialt Arbete och liberal politisk rationalitet 1901–1921 (Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis, 2006).

"Hannah Arendt och det politiska: Arendts storstädning av det politiska rummet" i Björk, Ulrika & Burman, Anders (red.), Konsten att handla - konsten att tänka: Hannah Arendt om det politiska, (Stockholm: Axl Books, 2011).

"Bildningsbegreppets ontologiska kluvenhet" i Bergdahl, Lovisa, Burman, Anders & Sundgren, Per, Svenska bildningstraditioner, (Göteborg: Daidalos, 2012).

"Tillsammans mot entreprenörskapets förlovade land. Foucault om nyliberalism" i Burman, Anders & Lennerhed, Lena (red.), Tillsammans: politik, filosofi och estetik på 1960- och 1970-talen, (Stockholm: Atlas, 2014).

"Att sätta upp nuet på den filosofiska dagordningen. Foucaults Kant eller en kantiansk Foucault?", i Burman, Anders & Sanner, Inga (red.), Upplysningskritik: till Bosse Holmqvist, (Stockholm: Brutus Östlings bokförlag Symposion, 2014).

”På spaning efter det försvunna subjektet. Giorgio Agamben och flyktingen som gränsbegrepp”, i Burman, Anders & Lennerhed, Lena (red.), Samtider – 2000-talets idéhistoria, (Göteborg: Daidalos, 2017).

"Fattigdomens förbannelse" i Swärd, Hans (red.), Bedöma och åtgärda fattigdom: om välfärdens skiljelinjer och samhällets yttersta skyddsnät, (Lund: Sttudentlitteratur, 2018).

"Våldets falska löfte: Om det gudomliga, men ack så obarmhärtiga våldet" i Burman, Anders & Sjöholm, Cecilia (red.), Zizek som samtidsanalytiker, (Tankekraft Förlag, 2018).

Anders Burman och Shamal Kaveh (red.), Demokratin och det politiska - Essäer om samtidens politiska tillstånd (Huddinge: Södertörns högskola, 2020).

"Var realist-Kräv det omöjliga! Sextioåttarörelsen, det politiska och det pedagogiska" med Anders Burman; i Burman, Anders & Landahl, Joakim (red.), 1968 och pedagogiken, (Huddinge: Södertörns högskola, 2020).

 

Publikationer

I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas

Visa alla publikationer av Shamal Kaveh vid Stockholms universitet