Psykologi är vetenskapen om tankar, känslor och beteenden. Den beskriver olika processer inom individer men också mellan individer. Inom psykologi studerar du människan dels som biologisk varelse, dels som social varelse.
Psykologi som vetenskap handlar om ett systematiskt utforskande av människors upplevelser och beteenden. Utgångspunkten är att människor är både en biologisk, social och kulturell varelse som söker mening och tolkar sig själv och sin situation i världen. Psykologiforskare samverkar i växande utsträckning med företrädare för andra vetenskaper så som neurovetenskaper, molekylärgenetik, farmakologi, psykiatri, lingvistik, antropologi, pedagogik, ekonomi etc.
Här har vi samlat ytterligare beskrivningar och definitioner av psykologin som vetenskapligt forskningsområde.
Arbets- och organisationspsykologi
Arbets- och organisationspsykologin studerar individers arbetsrelaterade upplevelser, erfarenheter, reaktioner och handlingar i förhållande till arbetets innehåll och organisering, individuella förutsättningar samt de sätt på vilka individerna ingår i och/eller interagerar med grupper och organisationer.
Arbets- och organisationspsykologi
Klinisk psykologi
Klinisk psykologi betecknar dels professionell verksamhet som avser att förebygga, bota och lindra mänskligt lidande och psykiska komponenter av ohälsa, dels systematisk utforskning av uppkomst, utveckling, diagnostik, bedömning, behandling och prevention av kliniska psykiska tillstånd.
Klinisk psykologi
Personlighets-, social- och utvecklingspsykologi
Personlighetspsykologin studerar nedärvda och förvärvade psykologiska strukturer och processer som på ett systematiskt sätt varierar mellan olika individer och bidrar till organisation, kontinuitet och stabilitet i personens beteende.