Forskarporträtt: Per Carlbring, professor i klinisk psykologi

Professor Per Carlbring har många strängar på sin forskarlyra. Det har Vetenskapsradion Forskarliv på Sveriges Radio tagit fasta på och gjort ett forskarporträtt av.

Per Carlbring, porträtt. Foto: Psykologiska institutionen/HD
Per Carlbring. Foto: Psykologiska institutionen/HD

Text från programsidan på Sveriges Radio:

Det Per Carlbring forskar mest om handlar om behandlingar av allvarliga och vanliga problem, som depressioner, panikångest och social fobi. Men han har också forskat om nyårslöften, aprilskämt och hur folk med lite lagom problem i sina relationer ska få dem att funka bättre. Och nyligen skrev han och en kollega en debattartikel i Dagens Nyheter om hur psykologisk forskning skulle kunna hjälpa till med problemet med alla elsparkcyklar som ligger och dräller i städerna.

Nu vill han också börja forska om det narkotikaklassade psykedeliska ämnet psilocybin, som ett medel mot social fobi. På senare år har det blivit ett uppsving för den här sortens forskning, som ett tag var helt död, kanske som en motreaktion på 1960-talets drogromantiska inställning till den här sortens ämnen.

Att han forskar om så vitt spridda ämnen är ett sätt att hantera stress och få återhämtning, helt enkelt genom att vissa projekt kanske är lite mer lustfyllda och lekfulla, tror han.

Läs mer om Per Carlbring

Undervisningssal i Albano. Foto: Per Carlbring