Hur hänger sömn, stress och utmattningssyndrom ihop?

Fackorganisationen Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) publicerade den 10 juni ett fylligt reportage om Stressforskningsinstitutet (SFI) i sin medlemstidning Universitetsläraren.

I artikeln som har rubriken ”De ger svar på en av biologins största gåtor” berättar flera medarbetare om arbetet som pågår på SFI.

John Axelsson, porträtt
Professor John Axelsson

John Axelsson berättar om vad som undersöks i sömnlabbet. Studierna i labbet söker svar på varför en del personer tycks behöva mer sömn än andra och vad som händer i hjärnan vid väckning. Hur pålitlig är egentligen en nyvaken jourläkare?

Hugo Westerlund berättar om SLOSH, det stora forskningsprojektet kring stress som startade 2006. Begreppet stress används mycket idag men människor var förstås stressade även när det inte fanns ett ord för det. Därför är det intressant att undersöka varför upplevelsen av stress har ökat hos yngre men minskat hos äldre.

Mats Lekander berättar om forskningen om utmattningssyndrom. Genom att titta på vad som ligger bakom diagnosen och vilka kopplingar stresskänslighet har till exempelvis depression går det att hitta fram till mer effektiva behandlingar. Just nu testas en ny behandling som utöver att hjälpa till att skapa balans mellan aktivitet och vila också innehåller inslag av ångest– och depressionsbehandling.

Loretta Platts, som är en internationell forskare på SFI, berättar mer om hur det är att forska i just Sverige.

Läs hela reportaget i Universitetsläraren

Läs mer om Stressforskningsinstitutet