In memoriam: Siv Boalt Boëthius

Professor em, psykolog och psykoterapeut Siv Boalt Boëthius har avlidit vid 87 års ålder efter en kort tids sjukdom. Hon efterlämnar närmast döttrarna Victoria och Ninna med familjer.

Siv föddes i Stockholm och växte upp i ett hem präglat av livliga samtal och högt i tak. Pappa Gunnar Boalt var professor i sociologi vid Stockholms universitet, under många år också Samhällsvetenskapliga fakultetens dekanus, och mamma Carin blev professor i arkitektur i Lund, och en pionjär inom forskning om samspel mellan byggnadsmiljö och människa.

Siv Boalt Boëthius. Foto: Privat
Siv Boalt Boëthius. Foto: Privat

Sivs band till Psykologiska institutionen sträcker sig från sent 1950-tal, då hon först påbörjade sina studier i psykologi, till dags dato. Hon tog en fil kand 1960 med psykologi och pedagogik som huvudämnen och började därefter som biträdande psykolog på Barnbyn Skå. Parallellt med yrkesutövningen fortsatte hon att studera, och fullföljde under 1960-talet kliniska utbildningar i barn- och ungdomspsykoterapi vid Ericastiftelsen samt i gruppsykoterapi. Siv släppte dock inte kontakten med den akademiska psykologin, och 1970 avlade hon en fil lic-examen vid vår institution, med en avhandling om gruppterapi. Under 1970-talet var hon verksam både som psykolog vid Ericastiftelsen och som lärare och forskare vid vår egen institution, samtidigt som hon utbildade sig till psykoanalytiker. Denna bredd är talande, såväl för Sivs intellektuella nyfikenhet som hennes stora arbetskapacitet.

Siv disputerade år 1983 med avhandlingen Autonomy, coping and defense in small work groups, och var under de följande åren huvudsakligen verksam som universitetslektor och forskare vid institutionen, med ett alltmer fördjupat intresse för grupper och organisationer. Siv var alltså en aktiv och närvarande arbetskollega under de tiotal år då den professionsinriktade psykologutbildningen stegvis tog form. Hennes ämnesmässiga bredd och djupa intresse för såväl forskning som praktiskt tillämpbar kunskap var en stor tillgång i detta arbete. Hon blev docent i psykologi vid Stockholms universitet år 1990.

Siv rekryterades 1988 till Ericastiftelsen som rektor och verksamhetschef. I denna roll kom hennes breda kompetens som lärare, forskare och kliniker med expertis inom såväl psykologisk behandling som arbets- och organisationsutveckling till sin fulla rätt, och hon stannade på sin post fram till pension 2002. Från 1996 och fram till pensioneringen var hon även adjungerad professor i pedagogik med inriktning mot sociala processer vid Stockholms universitet.

Under hela sitt yrkesliv, även efter pensioneringen, var hon verksam som föreläsare, konsult och handledare. Vid Psykologiska institutionen manifesterades detta bland annat i att hon, tillsammans med Gunnela Westlander, utvecklade den påbyggnadsutbildning i organisationspsykologi för yrkesverksamma psykologer som gavs 2010–2013. Hon hade ett omfattande kontaktnät både inom landet och internationellt, och var verksam inom en rad professionella och ideella sammanslutningar. Sivs uthålliga arbete och mångfacetterade bidrag till psykologprofessionens framväxt och utveckling ledde till att hon år 2013 mottog Stora Psykologpriset.

Genom alla år förblev Siv en uppskattad och tillgänglig kollega för många av oss vid Stockholms universitets Psykologiska institution.

Från 1990-talet och in i närtid hade Siv ett aktivt forskningssamarbete med Marie-Louise Ögren Blomén om grupprocesser, organisation och ledarskap i psykoterapihandledningsgrupper. Projektet var delvis VR-finansierat och genererade såväl forskningsartiklar som läromedel.

Sedan 2012 var Siv aktiv i Psykologihistoriska sällskapet, där hon som styrelseledamot på ett mycket konstruktivt sätt bidrog med sin breda kompetens och långa erfarenhet som forskare och psykolog. Hennes driv och förmåga att skapa ett lustfyllt arbetsklimat var en stor tillgång även i detta sammanhang.

Det var alltid stimulerande och roligt att träffa Siv, oavsett om det rörde sig om ett snabbt och oväntat möte eller en krävande arbetssession. Alltid öppen i kontakten och snabb i tanken, med fokus på det positiva och möjliga. Hon var också en förebild i att kombinera ett profilerat yrkesliv med uppenbart engagemang och omsorg om nära och kära. Även i detta har Siv betytt mycket för väldigt många yngre kollegor. Vi minns Siv med stor respekt, värme och tacksamhet.

Kollegorna vid Psykologiska institutionen

Marie-Louise Ögren Blomén, Gunn Johansson, Gunilla Preisler, Pia  Risholm Mothander, Ann-Charlotte Smedler och Magnus Sverke
 

Läs även Siv Boalt Boëthius och Gunn Johanssons intervju med framlidne Carl-Otto Jonsson:

Psykologiska institutionen och Carl-Otto Jonsson (250 Kb)