Malinas ansökan nådde hela vägen

Malina Szychowska berättar om hur det var att för första gången beviljas forskningsbidrag som projektledare. Vi listar dessutom några andra projekt som nyligen beviljats anslag från de större forskningsfinansiärerna.

Malina Szychowska har beviljats drygt 5 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för projektet Att navigera i det sensoriska landskapet: Hur våra sinnen formar rumsliga minnen.

Går det att beskriva känslan när du fick höra att din ansökan hade gått igenom?

Det var en väldigt konstig och speciell dag för mig, om jag ska vara ärlig. Under hela dagen innan de tillkännagav beslutet kände jag att jag ville vara osynlig och bara fokusera på mitt arbete och inte tänka på ansökan.

Malina Szychowska
Malina Szychowska

Så jag satte på musik i mina hörlurar och bara körde på. Jag minns att jag tittade på klockan då och då och tänkte att det är otroligt att tiden går, oavsett om vi vill att den ska gå långsamt, eller stanna, eller gå fortare – tiden går och ögonblicket som du väntar på eller ögonblick som du är orolig för kommer – och går.

Så när klockan visade 14:00 laddade jag ner listan över godkända ansökningar och först förstod jag inte ens att mitt namn stod där. Jag var tvungen att läsa det flera gånger. Jag tänkte hela tiden att jag läst fel, eller att det finns en annan Szychowska som fått sin ansökan godkänd, eller att mitt namn står där av misstag.

Sedan tittade jag ut genom glasväggen på mitt kontor och såg mina kollegor stå där och stirra på mig. Först när jag gått ut till dem och sagt att jag fått bidraget började jag fatta det. Jag var bara så glad och upprymd, och alla runt omkring var så glada för min skull, det var en underbar känsla. Att få det här anslaget betyder så mycket för mig som ung forskare. Det känns fantastiskt när allt hårt arbete uppskattas på det här sättet, och när väldigt smarta människor tycker att ens forskningsidé är värd att driva.


Det är mycket jobb med att skriva en ansökan. Kan du sammanfatta processen från idé till färdig ansökan?

Idén till projektet fick jag när jag började på min postdoc-tjänst. Jag pratade mycket med Jonas Olofsson (min nuvarande projektledare (PI) och medsökande till VR-projektet), jag gjorde en grundlig litteratursökning och lärde mig mycket nytt om rumsminne och lukt.

Malina i ljudlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein
Malina i ljudlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein

Vi hade också möten och diskussioner med två internationella experter inom områdena minne och rumslig navigering (Christian Doeller, professor vid Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences i Leipzig, och Tora Bonnevie, docent vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet). De var båda intresserade av idén och glada över att vara med i samarbetet, vilket gav mig mer självförtroende att tro att jag är inne på något bra.

Sedan ansökte jag om etikgodkännande för hela projektet och samlade in pilotdata för att visa några preliminära resultat i ansökan, för att bevisa att vi har kunskapen och resurserna för att bedriva den här typen av forskning.

Att få det här anslaget betyder så mycket för mig som ung forskare.

Slutligen ägnade jag en hel del tid åt att skriva ansökan. Jag förberedde figurer (jag gillar när produkten av mitt arbete är visuellt tilltalande och konsekvent, jag tror att det förbättrar förståelsen av texten). Jag diskuterade ansökan med Jonas, skrev om den så att den skulle rymmas perfekt inom gränsen på 10 sidor, och så att den följde riktlinjerna, och naturligtvis – planerade budgeten. Det var verkligen mycket arbete, men det gav resultat och jag lärde mig mycket under processen.


Hur känns det att vara projektledare för första gången?

Det är sant, det är första gången jag kommer att vara PI. Som Maria Larsson [professor och avdelningsföreståndare] sa till mig – det är ett identitetsbyte, en ganska stor förändring! Jag inser att jag har mycket att lära mig om hur man hanterar ett så stort projekt. Jag kommer till exempel att ha flera olika ansvarsområden jag kommer att behöva anställa forskningsassistenter, bestämma mig för hur jag ska delegera vissa uppgifter och hålla koll på ekonomin och hela projektets framsteg.

Det känns överväldigande ibland. Men jag har alltid velat göra forskning av hög kvalitet och har alltid försökt att göra mitt bästa i alla projekt jag deltagit i, och det kommer inte att förändras.

Jag kommer fortfarande att vara direkt inblandad i datainsamling, analyser och skrivande. Jag ser fram emot att skanna deltagare i fMRI! Och när det blir för överväldigande vet jag att jag kan räkna med stöd från mina kollegor.

Jag ser verkligen fram emot att börja detta nya skede av min forskarkarriär.

 

Stockholms universitet har gjort en video med Malina om den forskning som hon nu fått forskningsmedel för.
 

Läs mer om Malina Szychowska
 

 

Nyligen beviljade forskningsanslag (ett urval)

Malina Szychowska har beviljats forskningsbidrag från Vetenskapsrådet på 5 054 000 kr för projektet Att navigera i det sensoriska landskapet: Hur våra sinnen formar rumsliga minnen.

Hui-Xin Wang har beviljats forskningsbidrag från Vetenskapsrådet på 2 400 000 kr för projektet Livsloppets psykosociala faktorer och tidiga tecken på Alzheimers sjukdom och relaterade demenssjukdomar.

Julie Lasselin har beviljats ett forskningsanslag från Riksbankens Jubileumsfond på 6 057 368 kr för projektet Betydelsen av interoceptiva prediktionsfel för negativa emotioner vid sjukdom.

Auriba Raza har beviljats ett forskningsanslag från FORTE på 4 992 000 kr för projektet Remote work and behavior-related health in pandemic and post-pandemic period (Rework-health).

Linda Magnusson Hanson har beviljats ett forskningsanslag från FORTE på 4 623 000 kr för projektet Relevance of organizational and psychosocial work environment for development of mental health problems across labor force entry.