Psykologiutbildningar fortsatt bland de mest sökta

Den nationella ansökningsstatistiken inför höstterminen 2021 har nyligen släppts av UHR och Psykologiska institutionens utbildningar är fortfarande mycket attraktiva. Den helt nya kursen Stress och hälsa i arbetslivet, 7,5 hp, går till exempel direkt in på en sjunde plats bland sökta kurser vid Stockholms universitet.

Psykologprogrammet är det tredje mest sökta programmet vid Stockholms universitet. Totalt har 4.415 personer sökt Psykologprogrammet. Programmet är även det tredje mest sökta psykologprogrammet nationellt, strax efter Uppsala Universitet och Göteborgs universitet. Totalt hamnar Psykologprogrammet på en 20:e plats av över 3.000 sökbara program.

Psykoterapeutprogrammet har en särskild antagningsgång och presenteras inte i UHF:s statistik. Totalt har programmet dock fått 211 sökanden fördelat på fyra inriktningar enligt följande:

  • Metod KBT: 81
  • Specialist KBT: 41
  • Metod PDT: 58
  • Specialist PDT: 31

Internationellt masterprogram i psykologi har sökts av 234 personer nationellt, utöver alla internationella ansökningar med ett tidigare ansökningsdatum.

Studenter på väg in i vår utbildningsbyggnad på Frescati Hagväg 8
I höst är våra studenter i stället välkomna till Albanovägen 12.


Med ca 15.800 sökbara kurser i hela landet så är det hedrande att kunna meddela att kursen Psykologi I är den 9:e mest sökta kursen i hela Sverige med 2.130 sökande totalt. Det ger en andraplats vid Stockholms universitet efter Kriminologi (Distans) I som har 4.109 sökande.

Psykologi II - kurspaket kommer förstås lite längre ner i den listan, men ser ut att ta en andraplats bland fortsättningskurser vid Stockholms universitet med 379 sökande.

Psykologi III är den tredje mest sökta kursen vid Stockholms universitet på den nivån med 216 sökande.

Populärt att vilja lära sig mer om stress

Båda våra nya kurser om stress i samarbete med Stressforskningsinstitutet har lockat många sökande. Distanskursen på grundnivå, Stress och hälsa i arbetslivet, 7,5 hp, har fått totalt 1.174 sökande, och Stress och sömn: från provrör till praktik, 7,5 hp, på avancerad nivå lockade totalt 122 sökande.

Det går ju också att söka direkt till de flesta kurser som ingår i Psykologi II - kurspaket. De två mest sökta av dessa var Arbetspsykologi och Kognitiv psykologi med drygt 100 sökande vardera.

Många sökande även till avancerad nivå

Flera av kurserna som ingår i olika masterprogram går att söka som fristående kurser. Kursen Socialt beteende: Perspektiv från evolutionär psykologi, 7,5 hp, hade till exempel 60 sökande, och Psykologiska och organisatoriska perspektiv på arbete, stress och hälsa, 7,5 hp, 44 sökande. Tillämpad beteendeanalys II, 7,5 hp, som ges på ett masterprogram i samarbete med Specialpedagogiska institutionen fick 40 sökanden och kursen Psykofysiologi: samband mellan psykologiska och fysiologiska processer, 7,5 hp, fick 35.

Alla våra kurser på avancerad nivå har totalt minst 17 sökande och ges dessutom på våra masterprogram så de kommer inte att ställas in av brist på studerande...

Totalt har 419.000 personer sökt en utbildning via antagning.se till i höst, vilket är rekord, enligt UHR. 86.916 har sökt en utbildning vid Stockholms universitet och 9.836 har sökt till Psykologiska institutionens utbildningar (med reservation för felräkning).

De första antagningsbeskeden kommer den 16 juli.


Läs mer i pressmeddelandet från UHR