Vanliga frågor inför vårterminen
Här får du svaret på många av de frågor till studievägledning och studieadministration som brukar dyka upp inför varje vårtermin.
Allmänna frågor
Hur bokar jag tid med Studievägledningen?
Du bokar tid i vårt onlinebokningssystem. Tider finns upplagda ca 2–3 veckor framåt i tiden, senare tider läggs till kontinuerligt.
Du som studerat hos oss tidigare
Jag vill skriva en omtenta på kurs jag läst hos er tidigare. Hur gör jag?
Börja med att logga in i Ladok för studenter och se om det finns tentatillfällen du kan anmäla dig till. Om det inte finns tentatillfällen behöver du kontakta Studieadministrationen, studieadmin@psychology.su.se.
Jag har gått en kurs hos er tidigare men blev inte klar, och har mer än tentan kvar. Hur gör jag?
Du kan begära omregistrering på kursen och som omregistrerad göra klart den. Observera att omregistrering endast sker i mån av plats.
Skicka in ditt önskemål om omregistrering till studieadmin@psychology.su.se, ange fullständigt namn, personnummer och vilken kurs det gäller. Besked om du kan bli omregistrerad skickas ut mellan 14 och 23 januari via e-post.
Jag behöver kursplaner från en utbildning jag gått hos er förut. Hur får jag tag på dem?
Börja med att titta i Planarkivet. Hittar du inte kursplanen där kan du mejla studieadmin@psychology.su.se.
Du som studerar hos oss
Jag väntar på resultat från min tenta som skulle ha kommit nu. Vad ska jag göra?
Börja med att kontakta kursansvarig lärare för den aktuella tentan.
Information om vem som är kursansvarig finner du på kursens hemsida i Utbildningskatalogen. Får du ingen respons efter en arbetsvecka så skicka antingen en påminnelse eller kontakta studierektor för utbildningen.
Kontakt, utbildningsadministration
Hur och när får jag veta schemat för terminen?
Schema publiceras senast en månad innan kursen startar. Du kan söka kursens schema via schema.su.se.
Du som ska börja studera eller har sökt till kurs/program hos oss vårterminen 2025
När får jag veta vilken grupp jag tillhör inom Psykologi I – kurspaket?
Du väljer själv grupp i lärplattformen Athena. Information om när gruppval öppnas publiceras i Athena. Du väljer en ny grupp inför varje kurs.
Jag är antagen med villkor till en utbildning hos er. Vad ska jag göra? Ska jag skicka in något?
Senast den 24 januari behöver du skicka in dokument som styrker att du är behörig till utbildningen. Skicka dokument till studieadmin@psychology.su.se.
Hur och när får jag veta schemat för terminen?
Du kan söka fram kursens schema via schema.su.se. Schema publiceras senast en månad innan kursen startar.
Jag har en varaktig funktionsnedsättning och vill studera med särskilt pedagogiskt stöd. Hur gör jag?
Du ansöker först om stöd i det så kallade NAIS-systemet. Du hittar ansökan här.
Efter ansökan kommer du i kontakt med de centrala samordnarna för riktat pedagogiskt stöd. Efter kontakt med dem får du utfärdat ett så kallat NAIS-besked.
NAIS-beskedet skickar du till studiestod@psychology.su.se. Du får ett svar med information om hur du i praktiken får stödet på plats på kurserna här på Psykologiska institutionen.
Observera att du bör ansöka om stöd i god tid, så snart som du vet att du ska börja studera här. Vänta inte tills terminen startar.
Läs mer om att studera med särskilt pedagogiskt stöd
Hur fungerar val av kurser inom Psykologi II – kurspaket?
Kursvalet kommer att öppna 27 januari kl. 12:00 och stänga 29 januari. Valet sker i lärplattformen Athena. Varje kurs har ett begränsat antal platser och så snart en kurs blir full går det inte längre att välja den.
Läs mer om de olika kurserna i Utbildningskatalogen
Jag är antagen till Psykologi III – kurspaket – hur ska jag registrera mig?
Du måste registrera dig på båda de ingående kurserna Metod och statistik samt Självständigt arbete i psykologi för kandidatexamen i Ladok för att behålla din plats på respektive kurs.
Om du behöver hjälp med registrering måste du kontakta studieadmin@psychology.su.se senast sista registreringsdag (se ditt välkomstbrev) för att behålla din plats.
Jag är reservantagen till en kurs eller program hos er. Kommer jag att få en plats? Finns det något jag kan göra för att öka mina chanser att få en plats?
Vi kommer kontakta eventuella reserver via telefon eller e-post. Som tidigast börjar vi kalla reserver 14 januari. Reserver kontaktas alltid i turordning, du kan alltså inte göra något för att öka dina chanser utan vi måste följa den turordning som finns.
Går det fortfarande att söka kurs eller program hos er till vårterminen?
Följande kurser öppnar för sen anmälan den 13 december:
- Psykologi I – kurspaket, 30 hp
- Genuspsykologi, 7,5 hp
- Perceptionspsykologi, 7,5 hp
Du söker dessa kurser genom antagning.se.
Se mer information om sen anmälan
För kurser och program som inte är öppna för sen anmälan är nästa möjlighet att söka inför höstterminen 2025 eller vårterminen 2026. Ansökan till höstterminen 2025 sker 17 mars – 15 april via antagning.se.
I mitt antagningsbesked står att jag läst 45 hp, men jag har läst 60 hp. Har det blivit något fel?
I antagningen till kurser som har antal högskolepoäng (förkortas APS i statistiken) som urvalsgrund räknar man endast de hp som finns inrapporterade i Ladok senast sista ansökningsdag.
För vårterminen 2025 var det alltså 15 oktober 2024. Poäng som rapporteras in senare påverkar inte antagningen till vårterminen 2025 och syns därmed inte på antagningsbeskedet.
Jag glömde tacka ja och nu har tiden för att tacka ja passerat – kan ni hjälpa mig?
Om kursen du inte tackat ja till är öppen för sen anmälan kan du göra en återanmälan. Du ser direkt på antagning.se om kursen är öppen för sen anmälan. Observera att endast ett fåtal av våra kurser kommer att öppna för sen anmälan, och att de som öppnar för sen anmälan öppnar 13 december (se ovan).
Är kursen stängd för sen anmälan har du tyvärr förlorat din plats på kursen/programmet.
Jag har fått förändrade omständigheter och skulle behöva ansöka om uppskjuten studiestart/anstånd. Hur gör jag det?
Detta ansöker du om centralt hos Studentavdelningen. Vidare instruktion och information om detta finner du på Studentavdelningens hemsida.
Jag är antagen till en kurs/ett program och har studier jag tror kan tillgodoräknas. Hur gör jag för att ansöka om detta?
Ansökan om tillgodoräknande görs i Ladok. Instruktioner finner du på sidan om Tillgodoräknande.
Om du ansöker om ett stort antal tillgodoräknanden inom ett utbildningsprogram och vill undersöka möjligheten till uppflyttning till senare termin, kontakta programansvarig studievägledare.
Observera att vi inte kan ge förhandsbesked om tillgodoräknande utan du måste ansöka efter att du blivit antagen och få din ansökan formellt prövad.
Du som vill söka till oss
Jag sökte inte till er inför våren. När kan jag söka nästa gång?
Våra fristående kurser samt Psykologprogrammet startar både höst- och vårtermin.
Psykoterapeutprogrammet och Internationella masterprogrammet startar varje hösttermin.
För kandidatprogram och masterprogram i personal, arbete, organisation (PAO) är Institutionen för pedagogik och didaktik programansvarig institution.
Ett fåtal av våra kurser är öppna för sen anmälan redan nu till vårterminen. Den öppnar den 13 december. Du söker som vanligt via antagning.se
Jag kom inte in på Psykologi I/Psykologi II – kurspaket hos er men på ett annat lärosäte. Kan jag läsa där och ändå söka till er till terminen efter när jag ska läsa Psykologi II/Psykologi III?
Se respektive sida i kurskatalogen för att se behörighetskraven till Psykologi II – kurspaket och Psykologi III – kurspaket.
Vi ger inga förhandsbesked om behörighet utan man får söka till våra kurser och då få sin behörighet bedömd. Det är rekommenderat att se till att ha relevanta andrahandsval i den händelse man inte bedöms behörig. Många gånger går det bra att ha läst närmast motsvarande kurs på annat lärosäte men det finns alltså ingen garanti och man kan inte med säkerhet veta om man anses behörig innan man läst kursen och sökt till nästa kurs vid Stockholms universitet.
Observera att till Psykologi III – kurspaket hos oss är det en del av behörigheten att man haft minst 7,5 hp metodinslag inom Psykologi II/motsvarande kurs och att dessa måste vara godkända. Är man inte godkänd eller kursen saknar dessa inslag i tillräcklig omfattning kan den inte ge behörighet till Psykologi III – kurspaket hos oss.
Jag vill byta bana och kanske börja studera psykologi. Hur gör jag och vad ska jag läsa?
Du kan läsa mer om våra olika utbildningar på sidan Våra utbildningar.
Studievägledningen har öppet för individuella samtal. Du bokar tid med studievägledare för den utbildning du tror att du kanske vill gå, för att diskutera vidare vad som kan vara passande. Tidsbokning sker i vårt onlinebokningssystem.
Kommer jag in på Psykologprogrammet? Hur jag kan förbättra mina möjligheter att bli antagen?
Urvalet till programmet baseras på meritvärde från gymnasiebetyg samt högskoleprovsresultat. Inga andra meriter påverkar antagningen till programmet. För att öka möjligheterna att komma in är det alltså dessa två man får satsa på att förbättra.
Du kan söka fram antagningsstatistik från tidigare terminer i Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik.
Hur kan jag bli legitimerad psykolog i Sverige? Om jag läst en bachelor/kandidat i psykologi utomlands, kan jag läsa en master i Sverige och bli legitimerad psykolog?
I Sverige kan du endast bli legitimerad psykolog via det femåriga Psykologprogrammet.
Du som tidigare läst till exempel en kandidatexamen utomlands måste söka till Psykologprogrammet som vanligt och kan efter antagning ansöka om att få tillgodoräkna en del av studierna. Tillgodoräknande prövas kurs för kurs, och vi ger inga förhandsbesked om tillgodoräknande. Du hittar Psykologprogrammets utbildningsplan i Utbildningskatalogen, där du kan se vad som ingår.
För dig som har läst en hel psykologutbildning och har fått psykologlegitimation i ett annat land är det Socialstyrelsen som bedömer om/hur du kan uppnå svensk legitimation. Se information på Socialstyrelsens hemsida.
Vad måste jag ha för att kunna söka ert masterprogram? Måste jag ha läst psykologi innan eller kan jag ha en kandidatexamen i ett annat ämne och ändå vara behörig?
Du hittar behörighetskravet till vårt masterprogram i Utbildningskatalogen.
Vad ska jag läsa för kurser mer än psykologi inom min kandidatexamen?
Vad gäller de valfria kurserna i en kandidatexamen kan de bestå av olika ämnen och man väljer själv utifrån intresse. En bra utgångspunkt är att fundera över vad du vill använda din examen till och vilka ämnen utöver psykologi som då kan vara användbara.
För att söka bland kurser inom alla ämnen vid Stockholms universitet använd Utbildningskatalogen.
Läs mer om att bygga en egen kandidatexamen i psykologi
Utresande utbytesstudenter
Jag behöver byta ut en av de kurser som jag tidigare fått godkänd i mitt Learning agreement. Hur gör jag?
Skicka följande information till exchange@psychology.su.se:
- Vilken kurs du vill ta bort och vilken kurs den tidigare har godkänts att tillgodoräknas mot, alternativt om kursen skulle ha utgjort breddningsstudier.
- Ett eller helst flera förslag på ny kurs och vad du önskar att kursen ska tillgodoräknas mot, alternativt breddningsstudier.
- Kursbeskrivning/kursplan för den/de föreslagna kurserna. Skicka gärna flera förslag på nya kurser om ett enskilt val inte kan godkännas.
När du skickat in allt ser vi över kursvalet. Du blir kontaktad via e-post när det är klart eller i processen om vi har frågor. Därefter för du in ändringen i ditt Digital Learning Agreement i Mobility Online. Om ändringen sker före avresa förs ändringen in under ”Before the mobility”, och om ändringen sker när du är på plats på det mottagande universitetet för du in ändringen under ”Changes to DLA”.
Processen går fortare om vi får in all information som efterfrågas i listan på en gång.
Jag behöver få dokument signerade av internationell koordinator i samband med mitt utbyte. Hur gör jag?
Skicka dokumentet du behöver få signerat till exchange@psychology.su.se.
Vi ser över handlingen och återkommer till dig med ett signerat dokument om allt är i sin ordning. Har vi frågor eller behöver ytterligare information kontaktar vi dig.
Senast uppdaterad: 4 december 2024
Sidansvarig: Psykologiska institutionen