Bygg en kandidatexamen i psykologi

Psykologi 1 kan bli ditt första steg mot en karriär som beteendevetare eller forskare. Genom att läsa fristående kurser i psykologi kan du ta en Filosofie kandidatexamen med psykologi som huvudämne.

Här hittar du mer information om hur det går till och vad som är viktigt att tänka på när du bygger ihop din egen examen i psykologi.

Studenter i Albano. Foto: Jens Olof Lasthein
Foto: Jens Olof Lasthein
 

En kandidatexamen i psykologi består av totalt 180 högskolepoäng (hp). För dig som vill studera till en kandidatexamen i psykologi ger vi inget färdigt program. Istället bygger du ihop din examen av fristående kurser där minst 90 hp är inom huvudområdet psykologi.

90 hp ska utgöras av följande kurser i psykologi:

•    Psykologi I – kurspaket, 30 hp

•    Psykologi II – kurspaket, 30 hp

•    Psykologi III – kurspaket, 30 hp

+ Valfria kurser om totalt 90 hp.

Övriga 90 hp som behövs för att komma upp i kandidatexamens totala 180 hp är valfria. Du kan välja att lägga till kurser i ett eller flera ämnen. Kursernas sammantagna poäng ska vara 90 hp.

Läs alla formella krav för en kandidatexamen i psykologi

 

När du läser en kandidatexamen i psykologi har du stora möjligheter att välja vilken inriktning din utbildning ska få. Förutom valet av övriga kurser i din examen, kan du ibland välja vilka delkurser du vill läsa inom en kurs. 

Psykologi II utgörs till exempel av ett kurspaket med olika 7,5 hp-kurser som du väljer ifrån. Om du vill kan du välja att läsa fler av dessa kurser på 7,5 hp för att få ihop till dina totala 180 hp. 

Dessutom kan du välja ämnet på din examensuppsats i Psykologi III relativt fritt.

Tänk på att: När du läser fristående kurser måste du söka till kurserna inför varje termin via antagning.se.

 

Dina intressen och framtidsplaner styr

En kandidatexamen i psykologi ser alltså olika ut beroende på val av ämnen och kurser. Du väljer själv vad du vill läsa utifrån intresse och utifrån vad du önskar att använda din examen till. Din specifika kombination av ämnen och andra erfarenheter kan påverka din framtida yrkesbana.

Kanske vill du fördjupa dig inom ett annat beteendevetenskapligt ämne, eller så vill du bredda din kompetens och kombinera studier i psykologi med ett helt annat ämne. Tidigare studenter har valt att kombinera psykologi med allt från kriminologi till företagsekonomi och reklam och PR.

Det är vanligt att läsa flera olika ämnen bland de valfria kurserna och inte bara ett. 

Kontakta gärna våra studievägledare om du har frågor kring detta. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

 

En akademisk examen i psykologi ger dig möjlighet att kalla dig och söka jobb som beteendevetare. 

En beteendevetare är en person som har en examen inom psykologi, sociologi eller pedagogik och som därför är kunnig inom mänskligt beteende. 

Ute i arbetslivet finns det efterfrågan på psykologisk kunskap inom exempelvis rekrytering, vården, rehabilitering, organisationsutveckling och personaladministration. 

Beteendevetare återfinns inom alla jobbsektorer och arbetsområdena varierar. Vanliga yrkesroller är organisationskonsult, HR-specialist, handläggare, utredare och behandlare. Typiska arbetsplatser är myndigheter så som försäkringskassan, arbetsmiljöverket eller kriminalvården, privata IT- och bemanningsföretag eller ideella organisationer. 


Möjlighet att läsa vidare på högre nivå 

En kandidatexamen i psykologi ger dig behörighet att söka in på en masterutbildning i psykologi. Möjlighet finns även att läsa en master inom närliggande ämnen.

På Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet kan du läsa ett internationellt masterprogram i psykologi (på engelska). 

Läs mer om masterprogrammet i psykologi

 

… och kanske börja forska?

Med både en kandidatexamen i psykologi och valfri examen (eller minst 60 hp) på avancerad nivå öppnar sig möjligheten att söka till forskarutbildningen i psykologi.

På Psykologiska institutionen bedrivs forskning inom psykologins alla huvudområden. 

Läs mer om vår forskning

 

Det går inte att bygga ihop en psykologexamen via fristående kurser. Endast genomgången femårig yrkesutbildning på Psykologprogrammet (300 hp) leder till en psykologexamen.

Psykologi som utbildningsområde kan sorteras in i två typer: Generella ämnesstudier (där kandidat- och masterutbildningarna ingår) samt kliniska professionsutbildningar (som Psykologprogrammet och Psykoterapeutprogrammet).

 

Möt några alumner som byggt sin egen kandidatexamen

Här kan du få inspiration från tidigare studenter när du planerar din egen studieresa!

Sanna fotograferad mot en bergsliknande bakgrund.
Sanna har tagit en kandidatexamen i Psykologi och jobbar nu som ombudsperson. Foto: Privat.

Sanna kombinerade studierna i psykologi med sociologi och tog en kandidatexamen i båda ämnena vid Stockholms universitet. Därmed blev hon beteendevetare. Idag jobbar hon som ombudsperson för ett politiskt parti där hon på flera olika områden har användning av sin utbildning.

Sanna är beteendevetare – och ombudsperson

 

 

 

Foto av Elias som står framför en tegelbakgrund.
Elias har tagit en kandidatexamen och jobbar nu med att hjälpa personer ur kriminalitet. Foto: Privat.

Elias visste att han ville jobba med människor. Att läsa till en kandidat i psykologi vid Stockholms universitet blev hans väg till arbeten inom Kriminalvården och socialtjänsten, där han får bidra till att förbättra för andra och för samhället.

Psykologi blev vägen till att hjälpa andra

 


 

 

Nästintill svarvitt foto på Rozbeh mot grå bakgrund.
Rozbeh byte bana från juridiken och blev beteendevetare. Foto: Privat.

Rozbeh hade redan en juristutbildning och flera år i arbetslivet, men ville byta bana. Han var sedan tidigare också ICF-certifierad coach men ville veta mer om varför människor fungerar som de gör. I samband med pandemin läste han till en kandidatexamen i psykologi. Det gav den beteendevetenskapliga grunden till hans andra karriär som Lean Agil Coach.

Rozbehs resa från juridiken till beteendevetenskapen

 

Foto på Hanna, tidigare student vid Psykologiska institutionen
Hanna lät plats i livet, intressen och framtidsplaner styra valet av studieinriktning. Foto: Privat

Hanna har läst till både en kandidatexamen och en masterexamen i psykologi vid Stockholms universitet. Nu jobbar hon som copywriter och content-strateg på en digital marknadsföringsbyrå där hon har stor nytta av sin utbildning i psykologi.

Möt Hanna, alumn från Internationella masterprogrammet i psykologi

 

 

 

Kontakt

Om du vill ha mer information eller har frågor om att bygga en kandidatexamen i psykologi kan du kontakta Studievägledningen på Psykologiska institutionen.

Kontakt

På denna sida