Forskningsnyheter

• Olle Lundberg, professor i Health Equity Studies. Foto: M Berggren Olle Lundberg ny ledamot i Fortes styrelse 2019-01-11 Olle Lundberg, professor vid Institutionen för folkhälsovetenskap, har av regeringen blivit förordnad som ledamot av styrelsen för Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte).
  • "Det svåra börjar när man kommer hem" 2018-12-28 Forskning visar att många alkoholister återfaller i missbruk när de ska klara sig själv och personer som tvångsvårdats för drogmissbruk löper en fördubblad risk att dö under första månaden efter avslutad behandling.
  • Photo: natureaddict/Pixabay.com Ungdomar har inte tid med alkohol 2018-12-18 Ungdomars stressade liv med skola, träning och sociala medier gör att de inte längre har tid att festa och därmed dricka alkohol, visar en studie från Stockholms universitet. Denna trend har ökat, inte bara i Sverige utan även i europeiska länder, Australien och Nordamerika. Forskarna menar att det även verkar som att grupptrycket att dricka har minskat och att ungdomar mognar tidigare.
  • David Forsström, forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap. Foto: Vilhelm Stockstad / Kontinent Ansvarsfullt spelande – så agerar spelbolagen 2018-12-14 Lagstiftningen för den svenska spelmarknaden förändras vid nyår, vilket ger utlandsbaserade företag möjlighet ansöka om licens för att erbjuda onlinespel om pengar i Sverige. Samtidigt stärks även företagens ansvar för att förhindra överdrivet spelande hos sina kunder. Forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet har undersökt hur spelbolag ser på sin roll gällande ansvarsfullt spelande.
  • Denny Vågerö, Department of Public Health Sciences. Photo: E Dalin Farfars överflöd på mat ger högre dödlighet hos sonsonen 2018-12-14 Farfäders tillgång på mat under uppväxten har samband med dödligheten hos de manliga barnbarnen. Detta visar en stor svensk studie som spänner över tre generationer. Förklaringen tros vara epigenetisk – att miljöfaktorer påverkar våra geners uttryck.

Prefekt
Mikael Rostila