"Earth beings" (mer-än-mänskliga varelser) får en egen röst i Mapuchepoesi

Ny artikel av Jasmin Belmar Shagulian - Artikeln analyserar hur naturen och mer-än-mänskliga varelser representeras och hur deras röster avslöjar kampen och motståndet mot miljöförstöring.

Jasmin Belmar Shagulian - Foto: Privat
Jasmin Belmar Shagulian

I samband med postdoktorjänsten om Ursprungsbefolknings litterära uttryck, som har finansierats av Anna Ahlströms och Ellen Tersers Stifltelse, har Jasmin Belmar Shagulian publicerat artikeln Earth Beings mot extraktivismen: En dekolonial analys av Mapuchefolkets poesi i TFL (Tidskrift för litteraturvetenskap).

Artikeln analyserar två dikter av Mapuche poeterna María Teresa Panchillo och Ricardo Loncón Antileo. Å ena sidan handlar analysen om hur naturen och mer-än-mänskliga varelser representeras i dessa dikter och å andra sidan examinerar den kampen och motståndet mot miljöförstöring.

Dikterna framför en diskurs där earth-beings försvarar Moder Jord (Ñuke Mapu) och avslöjar de extraktivistiska aktiviteterna som utgör en fara för Mapuchefolk och miljö. Rösterna från earth-beings i dessa dikter berättar om ett sätt att visa respekt och vördnad för naturen, för att på detta sätt uppnår människan Küme Monge, det Goda Livet. Samtidigt uttrycker dikterna en dekolonialisering av både makt och kunskap eftersom dikterna utgår från den egna sociohistoriska erfarenhet och tankesätt för att presentera ett budskap som fördömer extraktivismen i Mapucheland.

Detalj omslag_Vol 52 Nr 1 (2022): Mening Tidskrift TFL
Foto: Stellan Klint. Detalj omslag Vol 52 Nr 1 (2022): Mening. Tfl - Tidskrift för litteraturvetenskap