Översättaren Örjan Sjögren

Örjan Sjögren hade tänkt bli socialantropolog men studierna i portugisiska fick honom på andra tankar.

Vad har du för utbildning? Vilket ämne har du läst på Romklass?

Jag läste fyra terminer portugisiska i början på 1990-talet. Innan dess läste jag bland annat socialantropologi, som jag har en kandidatexamen i.

Örjan Sjögren - Månadens alumn Portugisiska
Örjan Sjögren - Månadens alumn Portugisiska 2021 Oktober

 Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar sedan många år tillbaka som litterär översättare och översätter från portugisiska och engelska. Emellanåt har jag också ägnat mig åt en del relaterade saker, som att presentera och introducera portugisiskspråkig litteratur.

Vilken betydelse har utbildningen haft för ditt nuvarande arbete?

Att jag läste portugisiska var helt avgörande för mitt val av yrke, men det var inte från början därför som jag började läsa språket. Jag hade nog tänkt mig att arbeta med något som hade mer med socialantropologi att göra, men som kanske också låg inom den portugisiskspråkiga världens sfär. Jag var intresserad av världen – samhällsutveckling, kultur och natur – och jag hade genom resor och läsande fastnat för Latinamerika, i synnerhet Brasilien. Men jag var också litteraturintresserad och när jag började läsa portugisiska insåg att här fanns en stor litteratur som var relativt okänd i Sverige. Så jag kom in på det spåret.

Varför ska man läsa språk på universitetet?

Att läsa språk är alltid berikande. Man får tillgång till andra världar och andra perspektiv. Som svensk i dagens samhälle kan det kanske verka tillräckligt att som andraspråk kunna engelska skapligt. Men om man vill förstå och lära känna andra länder och kulturer på ett djupare plan är det helt nödvändigt att lära sig språket som talas där. Även om man inte kommer att syssla med språket direkt är det något man kan få oerhört stor glädje av. Det leder en in på nya spår, man kan hitta en nisch inom det ämne man är särskilt intresserad av. För mig var det litteraturen. Numera är jag kanske ännu mer intresserad av fåglar och naturvård, men också på de områdena har språken gett mig nya ingångar, förståelse och kontakter.

Vad har du lärt dig?

Språk blir man aldrig klar med. Det kan verka frustrerande men det är också stimulerande. Genom universitetsstudierna lärde jag mig bland annat språkets strukturer och jag fick en inblick i den portugisiskspråkiga världens samhällen och kultur. Genom att lära mig främmande språk och sedan arbeta med dem har jag också fått en djupare förståelse av svenskan, mitt eget modersmål.

Har du några råd att ge nya studenter?

Det är bra att vara strategisk när man väljer utbildning, men man ska inte heller vara rädd för att läsa det som verkligen intresserar en, det ger mer energi och motivation. Många läser säkert språk som ett komplement till en annan utbildning, eller bara för att man är nyfiken på språkområdet. Det kan vara just det som gör att man hittar sin personliga inriktning.  Och så måste man jobba hårt. Både om man ska få ut något av utbildningen och om man ska hitta det roliga jobbet efter att man är klar.

Möt våra alumner

På denna sida