Anna Raab – läromedelsförfattare och språklärare på Södra Latin

Att läsa latin är som att göra en ofantligt häftig och ansträngande resa genom den europeiska kulturhistorien. Latinet ger en helt ny blick på de moderna romanska språken och en unik insikt i hur dessa språk är uppbyggda.

Anna Raab - Foto: Privat
Anna Raab - Foto: Privat

Vad har du för utbildning? Vilka ämnen har du läst på Romklass?

Jag är ämneslärare i latin, allmän språkkunskap och tyska. Efter examen lade jag också till tre betyg i italienska. Det betyder att jag läst sammanlagt åtta kurser på Romklass under åren 1981–1988. Den senaste kursen läste jag faktiskt för fem, sex år sedan. Det var en 7,5 poängskurs om Dantes La Divina Commedia.

Vad jobbar du med idag?

Sedan 20 år undervisar jag på Södra Latins Gymnasium i Stockholm, främst i latin och italienska. Jag är också läromedelsförfattare sedan ett antal år.

Vilken betydelse har utbildningen haft för ditt nuvarande arbete?

Inte allt, men närapå. Ämneskunskaper är grunden till god undervisning och det tyckte jag att jag fick i rika mått på universitetet. 

Varför ska man läsa språk på universitetet?

Man kan lära sig språk på flera olika sätt men universitetsstudier ger en teoretisk bas och en insikt om ett vetenskapligt förhållningssätt till språk vare sig de är moderna eller omoderna.

Latinstudier är som en ofantligt häftig och ansträngande resa genom den europeiska kulturhistorien.  Latinet ger en helt ny blick på de moderna romanska språken och en helt annan insikt i hur dessa språk är uppbyggda än bara grammatikkurser i franska, italienska osv.

När det gäller moderna språk, får jag ofta höra att språk lär man sig ju egentligen bara i landet där språket talas och det kan ju stämma i vissa fall men det är en sanning med många modifikationer. För det första har väl alla träffat på personer som inte alls tycks ha lärt sig ett språk genom att enbart vistas i ett land där det talas. För det andra är  det självklart att man vill besöka det land vars språk man kämpat länge för att lära sig, men i inlärningssyfte ger det effekt enbart om vistelsen förenas med medvetna ansträngningar och med studier på avancerad nivå från hemlandet.

Vad har du lärt dig?

Att läsa. Det lärde jag mig som liten också, men universitetsstudier ger verktyg till att läsa på många nya sätt och att se texter som egna små världar.

Har du några råd att ge nya studenter?

Ta för dig av allt det underbara som bjuds! Gå inte bara på de egna föreläsningarna utan gå på något forskningsseminarium, lyssna på en gästföreläsare eller kanske en disputation. Man behöver inte förstå allt. Gå till universitetsbiblioteket och botanisera bland skönlitteraturen, där finns fullt av bra böcker och du har tillstånd att läsa hur mycket du vill!

 

På denna sida