Content manager i London som älskar Italo Calvino - Anders Pettersson

Se inte språkstudier som kurser du bockar av för att få ett specifikt jobb, se det som något som berikar dig för resten av ditt liv. Språket kan du sedan ha glädje av både i arbetslivet och i privatlivet.

 

 

Vad har du för utbildning? Vilket ämne har du läst på Romklass och när? 

Jag har en kandidatexamen i filmvetenskap från Stockholms universitet, med italienska och medie- och kommunikationsvetenskap som biämnen. Jag pluggade italienska på SU i två terminer 2009. Jag har även en masterexamen i kommunikation från Bolognas universitet från 2013, och just nu studerar jag en kurs i marknadsföring på Chartered Institute of Marketing i England, parallellt med jobbet.

Vad jobbar du med idag?

Jag bor i London och jobbar med digital marknadsföring på Storbritanniens största tågbolag. Som Content Manager ansvarar jag för innehållet för fyra varumärken på våra webbsidor och sociala medier.

Vilken betydelse har språkstudierna haft för dina fortsatta studier och karriär?

Italienskstudierna på SU gav mig chansen att åka på en utbytestermin 2011 till Padova, nära Venedig. Vid det skedet talade jag flytande italienska och istället för att komma tillbaka till Sverige efteråt, så stannade jag kvar i Italien i sammanlagt tre år. Jag pluggade en master i kommunikation i Bologna, helt på italienska, och gjorde även praktik på en PR-byrå i Milano. 

Jag kom sen in på en praktikplats på EU-rådet i Bryssel 2014, mycket tack vare mina språkkunskaper. Utöver svenska och italienska pratar jag flytande finska och engelska, samt hyfsad franska. Jag jobbade i Bryssel i ett och ett halvt år, och där träffade jag min fru, som är italienska. Efter några år tillbaka i Sverige flyttade vi till London 2018 då hon fick ett jobb här. Idag pratar vi både italienska och svenska hemma. Man kan säga att det italienska språket fick mig att ta en annan väg i livet än vad jag hade planerat, både professionellt och privat!

Varför ska man läsa språk på universitetet?

Det får dig att komma in i ett annat lands kultur och historia, och gör att du kan se på världen med andra referensramar. Framförallt kan du upptäcka och skapa en ny sida av dig själv när du pratar ett nytt språk. Se inte språkstudier som kurser du bockar av för att få ett specifikt jobb, se det som något som berikar dig för resten av ditt liv. Språket kan du sedan utnyttja både i arbetslivet, men även i ditt privatliv. 

Vad har du lärt dig när du studerade italienska på Stockholms Universitet?

Italienska flytande! Utöver det upptäckte jag fantastiska författare, såsom Italo Calvino. Uppgiften jag nog har haft mest nytta av i Italien, var när vi skulle skriva formella brev på italienska. I Sverige brukar vi ju gå rakt på sak och vara rätt så informella med myndigheter, men jag lärde mig att det är tvärtom i Italien. Ju mer raffinerat och artigt ditt språk är, desto bättre. Skriv som om det vore en roman från 1800-talet, så kommer du långt när du är i kontakt med italienska myndigheter! Jag skrev även en artikel om de här kulturella skillnaderna, och den blev smått viral bland italienare på LinkedIn, med 34000 läsningar i dagsläget (går att läsa här). 

Har du några råd att ge nya studenter?

Ta in språket så mycket du kan utanför kursen, så att du lever i ett ordentligt språkbad. Titta på Netflix-serier med italiensk dubbning och undertexter, lyssna på italienska podcasts, läs italienska nyheter på nätet. Umgås med italienska utbytesstudenter, det är lärorikt och kul med nya vänner att hälsa på i Italien. Gå fram och snacka med italienska turister i Gamla Stan för att öva ditt uttal, det brukade jag göra. Men framförallt, ta chansen att åka på utbytesstudier i Italien, det kan nämligen förändra riktningen i ditt liv, som det gjorde för mig.

Möt våra alumner

På denna sida